Burgemeester gooit growshop in Arnhem direct dicht bij hennepvondst

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft onlangs een growshop aan de Johan de Wittlaan in Arnhem met onmiddellijke ingang gesloten. De winkel met kweekproducten voor cannabis blijft tenminste een half jaar dicht. 

Volledig scherm
Wietplant. © DG

Dit is het gevolg van het feit dat Marcouch voor het eerst het nieuwe opiumbeleid voor Arnhem toepaste. Overtreders van de wet krijgen niet langer eerst een waarschuwing of een dwangsom opgelegd. 

In de growshop trof de politie 250 hennepplanten en 10 kilo gedroogde henneptoppen aan. Deze hoeveelheid is dermate groot dat Marcouch de zaak voor zes maanden sluit. Gaat de eigenaar van de zaak opnieuw in de fout binnen vijf jaar, en niet zoals tot voor kort het geval was binnen een jaar, dan gaat de zaak voor een jaar dicht.

Handelsvoorraad

Het verscherpte beleid geldt voor eigenaars en huurders van publiekelijk toegankelijke lokalen, zoals bijvoorbeeld cafés, restaurants, kapsalons, winkels en nagelstudio's waarin verdovende middelen worden aangetroffen.

Gaat het om een handelsvoorraad drugs dan wordt het pand bij een eerste overtreding direct drie maanden dichtgedaan. Het maakt niet meer uit of het om softdrugs of harddrugs gaat. De handelshoeveelheid is bepalend: voor harddrugs meer dan 0,5 gram en bij softdrugs meer dan 5 gram. Bij twee overtredingen binnen vijf jaar wordt de zaak voor een half jaar gesloten.

Minderjarige 

Is er sprake van verzwarende omstandigheden, zoals bij de growshop aan de Johan de Wittlaan, dan kan de burgemeester de zaak direct een half jaar sluiten. Bijvoorbeeld bij een eerdere sluiting, waarschuwing, verkoop aan minderjarige of grote hoeveelheid drugs. Bij een tweede overtreding gaat de zaak een jaar op slot. Bij een derde constatering binnen vijf jaar gaat het pand voor onbepaalde tijd dicht.

Bij een overtreding in een woning krijgen bewoners, eigenaars en gebruikers van een pand uitsluitend bij verkoop, levering of verstrekking van drugs vanuit de woning nog een bestuurlijke waarschuwing. Ze moeten ervoor zorgen dat binnen twee weken een einde is gemaakt aan de handel. De waarschuwing blijft ook vijf jaar staan.

Corporatie

Gaat de handel door, dan sluit Marcouch de woning voor de duur van zes maanden. Wordt vervolgens binnen vijf jaar opnieuw een overtreding van de opiumwet geconstateerd dan gaat het huis voor een periode van een jaar op slot.

Is er sprake van verzwarende omstandigheden, dan wordt de woning onmiddellijk voor drie maanden gesloten. Dat geldt bij de aanwezigheid van een grote hoeveelheid drugs of vuurwapens of wanneer er sprake is van ernstige overlast of intimidatie. Bij een tweede constatering gaat het huis een jaar dicht. Bij een derde voor twee jaar of onbepaalde tijd. Dat bepaalt de burgemeester.

Sociale huurwoning

Zijn de huizen van een corporatie dan zal de directie direct overgaan tot het opzeggen of ontbinden van de huuroverkomst. Dat vloeit voort uit het Regionaal Hennepconvenant waarbij woningcorporaties zijn aangesloten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.