Volledig scherm
© Theo Kruse / Koninklijke Burgers’ Zoo

Burgers' Zoo en Ouwehands hokken hoenders op vanwege vogelgriep

ARNHEM - Dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem heeft de zwarte zwanen en parelhoenders in het park opgehokt. Deze dieren zijn volgens Burgers' een potentieel risico om vogelgriep te krijgen of te verspreiden en worden daarom binnen gehouden.

De vogels in de Bush en de Desert blijven vooralsnog buiten, meldt het dierenpark op zijn website. Het direct contact met de vogels in die delen van het park is volgens Burgers' 'verwaarloosbaar' en besmetting met vogelgriep kan dan ook niet plaatsvinden.

Ouwehands Dierenpark
Ouwehands Dierenpark in Rhenen laat weten alle hoender- en eendachtigen opgehokt te hebben. „Watervogels zoals flamingo's en pelikanen blijven vooralsnog buiten, maar met een extra barrière wordt ervoor gezorgd dat geen fysiek contact mogelijk is met de bezoekers”, aldus de woordvoerder.

Het Rhenense dierenpark laat weten de situatie 'van uur tot uur' in de gaten te houden. Zo is een lijst opgesteld van het aantal te vaccineren dieren, mocht dat nodig zijn.

Kinderboerderijen
De kinderboerderijen Korenmaat en Presikhaaf in Arnhem zijn gesloten, evenals de kinderboerderij in Rheden en Heidestein in Heelsum.

De vogelshow van de gevleugelde vrienden in Velp met kanaries en parkieten gaat tot nu toe gewoon door, heeft de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers gemeld. De show is vrijdag, zaterdag en zondag.

Voorzorgsmaatregelen
De eerste voorzorgsmaatregelen tegen de vogelgriep werden vorige week aangekondigd. Het Ministerie van Economische Zaken stelde toen een ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee, vanwege de vondst van met H5N8 besmette vogels in onder meer Duitsland.

Aangescherpt
Later werden die maatregelen aangescherpt. Zo mogen buitenstaanders stallen met pluimvee niet in en mogen bezoekers van kinderboerderijen en dierentuinen niet meer in contact komen met vogels. Ook is er een verbod op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels en mag niet worden gejaagd op watervogels.

Jachtactiviteiten waarbij watervogels gestoord worden, gaan ook in de ban.

Zeewolde
Vlak voor het weekend werden in Zeewolde dode vogels gevonden, die besmet waren met H5N8, zo bleek uit onderzoek. Ook elders in het land bleken vogels besmet met vogelgriep.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.