Volledig scherm
Vader Bas laat zijn zoon Stijn kennismaken met een van de uilskuikens van de oehoe's die in de dierentuin in het wild broeden. © Koninklijke Burgers' Zoo

Burgers’ Zoo in Arnhem koestert laatste lichting uilskuikens van hun wilde oehoe

FotoserieARNHEM Koninklijke Burgers’ Zoo koestert de laatste lichting uilskuikens van de oehoes die sinds enkele jaren in het Arnhems dierenpark nestelen. Het kroost bestaat dit jaar uit twee jonge mannetjes en een vrouwtje.  Oehoe-expert Gejo Wassink heeft de dieren inmiddels gewogen, gemeten en geringd.

Bas Lukkenaar van Koninklijke Burgers’ Zoo, enthousiaste gids en woordvoerder van de dierentuin, nam zijn kinderen vrijdagavond mee om hen het ringen van de uilskuikens te laten zien. ,,Op de foto is te zien dat Sylvie en Stijn Lukkenaar behoorlijk onder de indruk zijn van de charismatische, uit de kluiten gewassen uilskuikens",  vertelt hij. 

Volledig scherm
De drie uilskuikens van de oehoe, op een rotspartij in Burgers' Zoo © Koninklijke Burgers' Zoo

Imposante dreighouding

Een oehoe die zich in het nauw gedreven voelt neemt een imposante dreighouding aan, waarbij hij blazend al zijn veren op zet. ‘Zelfs kleine jonge oehoes zijn op die manier in staat roofdieren af te schrikken', meldt de Oehoe Werkgroep Nederland.

Enorme klauwen

Wassink werd bij zijn jaarlijks ritueel ondersteund door Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek Nederland) en medewerkers van Koninklijke Burgers’ Zoo. De drie  kerngezonde uilskuikens zijn direct na het ringen, wegen en meten weer vrijgelaten. Het vangen van een oehoe is niet zonder gevaar, want de vogels beschikken over enorme klauwen.

Grootste uil ter wereld

De oehoe is de grootste uil ter wereld. Een mannetje is gemiddeld 61 centimeter lang, een vrouwtje 68. De kleinste man weegt 1600 gram, de grootste vrouw kan wel drie kilo wegen. De spanwijdte van de vleugels varieert van 1 meter 57 tot 1 meter 68.  ,,De indrukwekkende vogels broeden bij voorkeur in bergachtige streken", vertelt Lukkenaar. De broedparen in Nederland bevinden zich hoofdzakelijk in Limburg en rond Winterswijk in de Achterhoek. In Burgers’ Zoo hebben de uilen ook voor een verhoging in het landschap gekozen om te broeden. 

Grote prooidieren

Lukkenaar vervolgt: ,,Europese oehoes slaan bij voorkeur vrij grote prooidieren, zoals kraaien, duiven, ratten, konijnen en egels.” Ook eenden en andere uilensoorten staan op het menu. De jacht begint bij schemering en kan de hele nacht doorgaan. Er zijn gevallen bekend van oehoes die een nest jonge vossen leeg roofden.

Volledig scherm
Joost van Bruggen van SOVON Vogelonderzoek toont een uilskuiken aan de 5-jarige Sylvie Lukkenaar. © Koninklijke Burgers'Zoo
Volledig scherm
Handschoenen zijn noodzakelijk: voorbereiding van het ringen, meten en wegen van een flink uit de kluiten gewassen jonge oehoe in Burgers' Zoo, © Koninklijke Burgers Zoo
Volledig scherm
Voorzichtige overdracht van een uilskuiken van de oehoe bij Burgers' Zoo © Koninklijke Burgers' Zoo
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.