Een aap met de banaan
Volledig scherm
Een aap met de banaan © Videostill

Burgers’ Zoo komt met parodie op banaankunst: aap eet ‘banaan van 150.000 euro op’

ARNHEM - Een ‘banaan van 150.000 euro’ die zomaar wordt opgegeten door een chimpansee van Burgers’ Zoo. Een video daarover, bedoeld als parodie, van de Arnhemse dierentuin leidt tot grote hilariteit op Instagram. 

‘Een chimpansee uit Burgers’ Zoo loopt naar een aan de muur geducttapete banaan van 150.000 euro en eet hem op!’, schrijft de dierentuin bij een video op Instagram. 

Op beelden is te zien dat er een banaan met ducttape is vastgemaakt aan de muur. Een aap gaat er op af. Met een tak weet het dier de tape te verwijderen, om vervolgens de banaan op te peuzelen.

Banaankunst
Later in de video is er nog een chimpansee die hetzelfde doet. De beelden vormen een reactie op de banaankunst die afgelopen weekend in het nieuws was. Een banaan die als kunst met tape aan een muur was geplakt, is zaterdag opgegeten door een bezoeker van de beurs in Miami. 

Het werk ‘Comedian’ van Maurizio Cattelan werd eerder nog meermaals verkocht voor 120.000 dollar. Kopers zijn echter niet gedupeerd: zij kochten slechts ‘het concept achter het kunstwerk en krijgen een certificaat van echtheid’. 

Volgens Burgers Zoo zijn er geen dieren gewond geraakt bij het maken van de video en is de ducttape verwijderd. Hoe lekker chimpansees bananen ook vinden; de dierentuin deelt ze niet vaak uit aan de dieren. Dit omdat het fruit veel suikers bevat, zo laat Burgers’ Zoo weten. 

De video leidt tot veel reacties. ‘Geweldig gemaakt’ en ‘briljant’ schrijven mensen op Instagram onder de video. 

Wijn en bier als kunstwerk
De dierentuin is niet de enige die inspringt op de actie van afgelopen weekend. De Arnhemse wijnbar en burgerszaak Iveau had eerder deze week een lege fles wijn als ‘kunstwerk’ opgehangen in de zaak. ‘Bieden maar’, schrijft Iveau erbij op Facebook. Ook dit leidt tot tientallen reacties en likes.

Ook het Arnhemse Café De Wacht doet een duit in het zakje. Medewerkers prijzen een bierflesje met ducttape aan voor een ‘speciale prijs’. En ‘nieuw concept, 2 ducttapes ’, met een vastgeplakte banaan op een uithangbord gaat vanaf 135.000 euro onder de hamer. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.