Volledig scherm
© Rolf Hensel

Buurt blijft ontevreden na bijeenkomst over azc Elderhoeve

ARNHEM/ELDEN - Wethouder Anja Haga van Arnhem trekt tegenover veertig buurtbewoners van het azc Elderhoeve boetekleed aan over foute informatie. In het afgelopen jaar waren er niet 4 maar 112 meldingen binnen gekomen.

Er zijn zoveel afspraken het afgelopen half jaar niet nagekomen dat de buren van het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve in Elden de toezeggingen en boetedoening van wethouder Anja Haga niet voor zoete koek slikten. Zoveel was wel duidelijk na de evaluatiebijeenkomst van woensdagavond in het azc.

Toch meer meldingen
Haga zette een grove fout recht. „Ik heb in de raad van enkele weken geleden gezegd dat mij vier meldingen bekend waren. Dat bleek een miscommunicatie. Het waren er sinds februari 112”, gaf ze toe. Ook de politie moest een fout toegeven: niet alle meldingen werden teruggekoppeld, zodat melders tot op de dag vandaag niet weten of er iets mee is gebeurd.

Verplaatst
Vervolgens bleek dat 63 van de meldingen uit één huishouden afkomstig waren. 22 waren er van voor de opening van het azc. De meeste meldingen gingen over verdachte situaties (25) en geluids- en verkeersoverlast (23). In drie gevallen ging het om intimidatie. Die waren onder meer afkomstig van een lastig te handhaven groep asielzoekers die in september is verspreid over azc's in het land. De geluidsoverlast van bewoners (20 meldingen) heeft locatiemanager Gerben van Os van het azc opgelost door twee luidruchtige families over te plaatsen naar andere locaties.

Verschillende buurtbewoners gingen niet gerust naar huis. „Gemengde gevoelens heb ik na vanavond”, zei een aanwonende.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.