Volledig scherm
© ANP XTRA

Celstraf geëist voor bedreigen medewerkers Stichting Onderdak

ARNHEM – Een 24-jarige Arnhemmer moet als het aan de officier van justitie ligt vier maanden de cel in voor vernieling en bedreiging van personeel van Stichting Onderdak. Zijn advocaat noemt de situatie waarin de man zich bevindt ‘zielig en schokkend’.  

Hij vond de begeleiding bij Stichting Onderdak ondermaats. Had het gevoel dat er van hem werd geprofiteerd, dat budget dat voor hem bedoeld was niet aan hem werd besteed. Het maakte hem kwaad en die dag in juni kwam het tot een uitbarsting.

Hij pakte een brandblusser en sloeg er een gat mee in de muur. Vervolgens tilde hij een tafelblad op, liep ermee in de richting van medewerkers en riep: ‘Ik ga jullie kapotmaken.’

Buitenwereld beangstigend

Gisteren moest de 24-jarige Arnhemmer zich voor de rechtbank verantwoorden. Hij liet verstek gaan. Hij zit in de gevangenis een eerder voorwaardelijk opgelegde straf uit voor het stalken en het vernielen van ruiten van zijn ex-vriendin. Hij lijkt het prima te vinden in de cel, aldus zijn raadsman. ,,Hij vindt daar rust. De buitenwereld is beangstigend voor hem.’’

De advocaat schetste een beeld van een verdachte die als kind werd geadopteerd en zijn herkomst niet kent. Zijn adoptiegezin zou al snel de handen van hem hebben afgetrokken.

Stalking ex

Hij kreeg een relatie toen hij vijftien jaar was, maar twee jaar geleden wilde ze niet verder met hem. Hij kon het niet accepteren en bleef haar achtervolgen. Vorig jaar werd hij veroordeeld voor stalking en het ingooien van haar ruiten. Hij moest zich laten begeleiden en kwam begin dit jaar bij Stichting Onderdak terecht.

De raadsman vertelde over de frustraties die daar leidden tot zijn agressie. ,,Hij vond ook dat anderen, die niet zo mondig waren, niet de hulp kregen die ze nodig hadden.’’

Wat te doen met deze verdachte, die ook opnieuw ruiten van zijn ex bleek te hebben vernield? De reclassering weet het niet meer en haalt de handen van hem af.

Celstraf

De officier van justitie zag geen andere mogelijkheid dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf te eisen van vier maanden. Met aftrek van de 66 dagen die hij in voorarrest doorbracht.

De advocaat vreest dat zijn cliënt straks op straat komt te staan. Hij noemt de situatie zielig en schokkend. ,,Ik hoop dat hij op een gegeven moment zijn plekje zal vinden.’’

Uitspraak: over twee weken.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd meldde in juli dat Stichting Onderdak onvoldoende zicht heeft op de zorg die het levert, waardoor kwaliteit, continuïteit en veiligheid van zorg in gevaar komen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.