Volledig scherm
PREMIUM
Foto van Nico Kramer van de hoek van de Spijkerlaan en de Spijkerstraat, in het Arnhem van kort na de bevrijding, maar voor de terugkeer van de bevolking. Gemeenteambtenaren controleren de waterleiding. Op de achtergrond de voormalige slagerij Brinkhoff, thans restaurant De Blauwe Hoek. © Gelders Archief/Nico Kramer

‘Chaos en ongekend geweld’ in oorlogstijd; kinderen van WOII doen hun verhaal

ARNHEM - In zijn boek ‘Wij Overleefden’ beschrijft Sytze van der Zee de Tweede Wereldoorlog aan de hand van verhalen van oorlogskinderen. Zo interviewde hij Riet Evers Brinkhoff over de Slag om Arnhem, de terreur van de bezetter en het leed van de vluchtelingen.

Riet Evers Brinkhoff uit Arnhem zal de twee jongens die op 17 september opgepakt werden door Duitse soldaten  nooit meer vergeten. 

,,Ik zag het vanuit onze slagerswinkel op de hoek van de Spijkerstraat en Spijkerlaan. Twee jongens van zeventien, achttien jaar haalden ze uit een huis. De jongens hadden vanaf driehoog met Nederlandse vlaggen staan zwaaien. Ze werden geboeid naar een nabijgelegen park gebracht. Nadien hoorde ik dat ze daar waren doodgeschoten.”

Scherp geheugen

Quote

Het was een tijd van totale rechteloos­heid, chaos en ongekend geweld

Sytse van der Zee

Geschiedschrijver en oud-hoofdredacteur van Het Parool Sytze van der Zee tekende tachtig getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog op in zijn boek ‘Wij overleefden'. Een van de getuigen is Riet Evers Brinkhoff. Ze maakt in het boek gewag van een oorlogsmisdaad tijdens de Slag om Arnhem die nog nooit eerder is belicht. 

Ze vertelt waar de jongens hun einde vonden. ,,Ik hoorde dat ze doodgeschoten zijn bij de Lauwersgracht.” Een ‘herdenkingsklok’ voor de burgerslachtoffers van de oorlog markeerde de vijver van het park, decennialang.

Van der Zee laat in zijn boek de kinderen en tieners van toen het relaas vertellen van vijf oorlogsjaren. ,,Vaak kunnen oorlogskinderen zich dingen nog heel scherp herinneren”, zegt hij. De getuigenissen handelen over de Duitse inval van 1940, de bombardementen op Rotterdam, Den Haag en Nijmegen, de Slag om Arnhem,  collaboratie en  verzet. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.