Een leeg restaurant China Town.
Volledig scherm
PREMIUM
Een leeg restaurant China Town. © Rolf Hensel

Chinese restauranthouders verbaasd: ‘Waarom is er nog geen totale lockdown?’

ARNHEM/ BENEDEN-LEEUWEN - Hier en daar zijn nog wat afhaalloketten open, maar verder is ook de Chinese horeca dicht door het coronavirus. De Chinese restauranthouders vinden dat Nederland zeker in het begin veel te laks is geweest in de aanpak van het virus. ,,Wij pasten al eerder zelfcensuur toe.’’

Quote

Als je onkruid wilt verdelgen knip je toch ook niet alleen de toppen af?

Min Chu , restauranthouder in Beneden-Leeuwen

Eind januari vlogen veel Nederlandse Chinezen voor het Chinees Nieuwjaar naar hun vaderland. Onder hen veel mensen die in Chinese restaurants werken. Net in die tijd begon het coronavirus zich vanuit Wuhan te verspreiden.

 ,,Toen iedereen terugkwam, vroegen wij aan het RIVM en de GGD of de restaurantmedewerkers in isolatie moesten’’, vertelt Liping Ling, directeur van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO).

 ,,Dat was niet nodig, kregen we te horen. Maar wij zagen wat er in China gebeurde en we hebben toch gezegd dat ze twee weken binnen moesten blijven. Wij pasten zelfcensuur toe, nog voordat er in Nederland maatregelen werden genomen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.