Christianne van der Wal.
Volledig scherm
Christianne van der Wal. © ANP

Christianne van der Wal wordt VVD-gedeputeerde in Gelderland

UPDATEARNHEM - Christianne van der Wal wordt gedeputeerde in het nieuwe college van Gelderland. Van der Wal, nu landelijk partijvoorzitter van de VVD en wethouder in Harderwijk, wordt daarmee de enige vrouw in het nieuw te vormen bestuur van de provincie.

Eerder zeiden ingewijden al tegen De Gelderlander dat Van der Wal één van de voornaamste kandidaten was om plaats te nemen in het college. De Gelderse VVD heeft nu de berichtgeving van deze krant bevestigd.

Formateur Jan Markink laat verder weten dat de onderhandelaars van VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en SGP er zo goed als uit zijn. Gisteravond kwamen ze nog een laatste keer bij elkaar om de finale ‘go’ te geven, iets dat waarschijnlijk later vandaag gecommuniceerd wordt. Het is volgens de VVD-voorman de bedoeling dat morgen bekend wordt gemaakt wie alle kandidaat-gedeputeerden zijn. De zes partijen hebben de presentatie van het nieuwe akkoord gepland voor volgende week woensdag, 29 mei.

Mannen

Het nieuwe bestuur van de provincie Gelderland is tot nu toe vooral een mannelijke aangelegenheid. Naast Markink en commissaris van de Koning John Berends, nemen in ieder geval Peter Kerris (PvdA), Peter Drenth (CDA), en Jan van der Meer (GroenLinks) zitting in het nieuwe bestuur. Naar verwachting is ook de kandidaat namens ChristenUnie/SGP een man. Omroep Gelderland noemde gisteren de naam van Peter van ‘t Hoog. ,,Het punt van diversiteit heeft onze aandacht”, zei Markink eerder.

Informateur Mark Boumans, VVD-burgemeester in Doetinchem, adviseerde medio april om te proberen een brede coalitie te smeden van deze zes partijen. Dat is dus gelukt. Boumans stelde echter ook voor om zeven gedeputeerden aan te wijzen, maar dat lijkt nog niet zo zeker. Markink wil daar niets over kwijt, maar in gesprek met De Gelderlander gaf commissaris van de Koning Berends vorige week al aan er rekening mee te houden dat het er zes worden. Als dat zo is, is Van der Wal de enige vrouw in een verder mannelijk college.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.