Volledig scherm
Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem bij zijn aantreden in 2018. Achterste rij v.l.n.r de wethouders Roeland van der Zee (VVD), Hans de Vroome (D66) en RonaldPaping (GroenLinks). Voorste rij v.l.n.r. Martien Louwers (PvdA), Jan van Dellen (VVD) en Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks). De PvdA en GroenLinks hebben vrijdag de samenwerking in deze coalitie opgezegd. Hun wethouders blijven voorlopig zitten. © Marc Pluim

Coalitie Arnhem valt over zorgtekort

ARNHEM - De Arnhemse coalitie is vrijdagavond uiteengespat door een meningsverschil over de oplopende tekorten in de zorg. 

GroenLinks en PvdA hebben de samenwerking opgezegd met D66 en VVD. Die laatste partijen reageren verbaasd. De linkse partijen willen meer geld uitgeven aan zorg, D66 en VVD willen vasthouden aan de afspraak meer geld in de reserves te steken.

Volgens de linkse partijen ligt er een voorstel van het college van burgemeester en wethouders dat een ‘ultiem compromis’ is, maar willen VVD en D66 dat niet accepteren. 

Quote

We betreuren dat deze stap nodig is

Mark Coenders, Fractievoorzitter GroenLinks Arnhem

Naast inhoudelijke verschillen ervaren de partijen ook een gebrek aan constructieve samenwerking met vooral D66. ,,We betreuren het dat deze stap nodig is” . Maar te vaak lukte het niet op een constructieve manier met D66 in gesprek te komen.

GroenLinks en PvdA willen nu met andere partijen een nieuwe coalitie vormen. Beide partijen hebben hun wethouders niet teruggetrokken uit het college. Arnhem heeft de reputatie van politiek kerkhof: in de afgelopen jaren waren er al twee coalitiebreuken.

Spanningen door zorgtekort

In veel gemeenten zorgen de gestegen tekorten op vooral de jeugdzorg voor grote politieke spanningen. De vraag naar jeugdzorg blijkt overal groter te zijn dan gedacht. Arnhem is de eerste grote stad waarin het daarover tot een breuk komt.

Arnhem maakte eerder dit jaar bekend dat het een tekort van 18 miljoen euro per jaar had. Burgemeester en wethouders stelden onlangs voor dat gat te dichten door 7,5 miljoen te bezuinigen op de zorguitgaven en eenzelfde bedrag vrij te spelen door minder geld op te potten. 

Gesprekken nog gaande

D66 en VVD wezen dat laatste af en waren ook niet bereid de belastingen te verhogen, zeggen PvdA en GroenLinks. D66 en VVD stellen dat de gesprekken nog gaande waren.

GroenLinks en PvdA vinden dat de afspraken die een jaar geleden werden gemaakt bij de vorming van het college achterhaald zijn. PvdA-fractieleider Eric Greving zegt dat vorig jaar niet te voorzien was dat de tekorten in de zorg zo snel zouden oplopen. ​

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.