Volledig scherm
Spelende kinderen in het Coehoorn Park aan het Nieuwe Plein in Arnhem. © Marc Pluim

Coehoorn Park voor onbepaalde tijd dicht vanwege overlast jongeren

UpdateARNHEM - Het Coehoorn Park aan het Nieuwe Plein in Arnhem wordt voor onbepaalde tijd gesloten voor bezoekers. Het bestuur van de stichting Coehoorn Centraal neemt die maatregel vanwege ‘aanhoudende overlast van grote groepen jongeren’. Vernieling van meubilair was de laatste druppel.

Quote

De vrijwilli­gers die het park onderhou­den, staan hier soms met tranen in de ogen

Ruben de Rooij, Beheerder Coehoorn Park

Het park, ingericht op de plek waar ooit de Kleine Eusebiuskerk stond, wordt vervuild met achtergelaten verpakkingen, flessen en ander afval. Parkmeubilair is ondergespoten met graffiti. Er hangen regelmatig groepen ‘zeer jonge scholieren’ rond die blowen en alcohol drinken. Het bestuur van de stichting Coehoorn Centraal vindt dat geen gewenste situatie.

De groep jongeren die het park bezoeken, is inmiddels zo groot ‘dat goedwillenden niet langer van de kwaadwillenden te scheiden zijn’, meldt het bestuur. Overlastgevers aanspreken heeft niet geholpen. Ook verbodsborden hebben niet het gewenste effect gesorteerd. Steeds minder ouders met kinderen bezoeken het park, waardoor de sociale controle meer en meer verdwijnt.

,,Het park is er voor iedereen, ook voor jongeren”, zegt Peter Groot van Coehoorn Centraal. ,,Maar er zijn er soms vijftig tot zestig. Dat is heel veel. Bovendien gedragen ze zich niet, waardoor andere mensen het park gaan mijden. Dat kan niet de bedoeling zijn.” 

Parkbeheerder Ruben de Rooij, tevens uitbater van horecazaak Stella by Starlight, ziet het de spuigaten uitlopen met de overlast en de vernielingen. ,,De vrijwilligers die het park onderhouden, staan hier soms met tranen in de ogen.” Vandaag is het park nog open vanwege een al maanden geleden geplande bijeenkomst. ,,Maar morgen blijft het dicht”, zegt De Rooij.

De stichting Coehoorn Centraal, die het park met pijn in het hart afsluit, hoopt in overleg met de gemeente Arnhem tot een oplossing te komen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.