Volledig scherm
Het Coehoornpark in Arnhem © ROLF HENSEL

Coehoornpark gaat weer open, met meer toezicht om overlastgevende jeugd te weren

ARNHEM - Stadspark Coehoorn gaat weer open. Zondag heropent wethouder Hans de Vroome het kleine parkje in het stadscentrum, dat  in juni dichtging vanwege overlastgevende jongeren. Aanpassingen in het park moeten zorgen voor een betere doorkijk, zodat er geen verstopplekken meer zijn voor jeugd met snode plannen. De gemeente zal bovendien toezien op eventuele overlast door de inzet van handhavers. 

In juni was de maat vol voor de vrijwilligers van het stadspark, toen een steeds groter wordende groep jongeren de boel op stelten zette. Ze dronken in het park alcohol, rookten er hasj en wiet en misdroegen zich. Tuinmeubilair en muren kwamen onder de graffiti te zitten, bloemen en planten werden uit de potten gerukt. 

,,Dit kon gebeuren omdat het Coehoornpark geen duidelijke status had”, zegt Paul de Bruijn van Coehoorn Centraal. ,,Het is een projectpark dat de gemeente over wilde laten aan de initiatiefnemers. Zonder toezicht van de gemeente Arnhem. Dat ging vijf jaar lang goed.” 

Park werd een vrijplaats

De overlast begon een half jaar geleden met een klein groepje jongeren dat het park ontdekte als plek om huiswerk te maken. Zo ziet De Bruijn het graag. ,,Maar het werden er steeds meer, tot ons park een vrijplaats werd om van alles te doen.” 

Nu kortwieken vrijwilligers van Coehoorn de struiken, gaat het klimop langs de wanden eraf en verdwijnen bankjes en tafels die helemaal achterin het park stonden. Stiekem doen in het park, dat wordt moeilijk. ,,Het park staat vanaf nu ook gewoon onder controle van de handhavers, zoals dat ook in de andere parken geldt.” 

Zondag om 15.00 uur heropent het park met een festival.  Stichting Muziek bij de Molen en parkregisseur Willem Jakobs houden een kleinschalig live muziekfestival met reggae, soul en pop. Daarnaast is er een schrijverscafé, zijn er activiteiten voor kinderen en snacks en drinken. 

De Bruijn: ,,We kijken twee maanden aan of het goed gaat. We hebben geen plan B klaarliggen, maar als het niet goed gaat komen er aanvullende maatregelen. Jongeren zijn bij ons van harte welkom, maar niet zoals het eerst was.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.