Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Compensatie voor financiële problemen Sportbedrijf Arnhem

ARNHEM - De financiële problemen die Sportbedrijf Arnhem vreesde als gevolg van nieuwe fiscale spelregels, zijn van de baan. Een jaarlijks tekort van zes ton hing als een donkere wolk boven het Sportbedrijf, maar de dreiging is nu toch weggenomen. Dat komt doordat de rijksoverheid een nieuwe regeling in het leven heeft geroepen, waarmee tekorten worden gecompenseerd. 

Door nieuwe fiscale spelregels mogen organisaties zonder winstoogmerk geen btw meer zetten op facturen aan derden voor geleverde diensten. Ook mogen ze de btw van betaalde facturen, voor bijvoorbeeld energie of inhuur van personeel, niet meer aftrekken. Dat zou voor Sportbedrijf Arnhem een jaarlijks tekort van minimaal zes ton hebben betekend. En dat zou weer gevolgen hebben voor de inwoners.

Sportbedrijf Arnhem beheert en exploiteert de zwembaden, sporthallen, sportparken en playgrounds in Arnhem. Ook biedt het een breed scala aan sportactiviteiten. Gevreesd werd lange tijd dat bij mogelijke tekorten de sporters hiervoor, middels hogere contributies en entreebewijzen, zouden moeten opdraaien.

Regeling

Na een lobby van de Nederlandse gemeenten is er een oplossing gekomen. Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een regeling in het leven geroepen, waarop gemeenten een beroep kunnen doen. Arnhem zal dat doen. Jan van Dellen, wethouder Sport van de gemeente Arnhem, is blij dat de zaak met de nieuwe btw-maatregel met een sisser is afgelopen. ,,We willen de sport in onze stad zo betaalbaar mogelijk houden. Daar slagen we nu in.”

De nieuwe regeling heeft een tijdelijk karakter. Vertegenwoordigers van de gemeenten en het ministerie gaat later dit jaar met elkaar in gesprek over de eerste ervaringen. Ze bespreken dan eerste ervaringen en doen voorstellen tot verbeteringen voor de regeling in 2020. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.