Volledig scherm
© DG

Concert Shakira op laatste moment afgelast

ARNHEM - Het concert dat Shakira zaterdagavond zou geven in Gelredome is op het allerlaatste moment afgelast. De vrijdag dertig jaar geworden popdiva was geveld door een acute keelontsteking, die gepaard ging met hoge koorts.

De 34.000 bezoekers aan het (uitverkochte) concert waren al in het Arnhemse stadion toen bekend werd gemaakt dat het optreden in het kader van de Oral Fixation Tour niet kon doorgaan. Op zaterdag 17 maart komt Shakira het afgelaste concert in Gelredome inhalen.

Bezoekers reageerden boos en teleurgesteld, mede omdat de reden van de afgelasting in eerste instantie niet bekend werd gemaakt. De Shakira-fans beklaagden zich eveneens over het feit dat ze veel geld aan trein- of autoreis en in een enkel geval ook overnachting hadden uitgegeven.

Marcus Kleijwegt, Ada van der Starre en Barry Dukker uit het Westland kwamen net op het moment van de bekendmaking binnen. ,,We hadden net tien euro betaald voor parkeren, vijf euro voor een kluisje en zestig OHRA’s voor de drank gekocht. Die hebben we nu in een half uur opgemaakt.”

Het drietal is boos, net als Michel Steeneveld en Ron Dukker, die nog even rondhingen bij de verder compleet verlaten T-shirtkraam bij Ingang K. ,,Er werden nog mensen binnengelaten terwijl al bekend was dat het niet doorging en sommige mensen al naar buiten liepen”, zegt Kleijwegt.

Ook Jim Lieuw-a-Len uit Rotterdam is verontwaardigd. Hij is samen met een hele zwik fans naar Arnhem afgereisd en druipt nu ‘heel teleurgesteld’ af. ,,Het is belachelijk dat het zo laat pas bekend is gemaakt.”

Veel bezoekers komen van ver en hebben veel autokilometers gemaakt om in Arnhem te komen. Zo zal hoofdsponsor Seat van Shakira’s Europese tour het toch niet bedoeld hebben. De slogan ‘Catch the fever’ van de Spaanse autofabrikant krijgt opeens een geheel andere lading.

De vijfkoppige familie Van den Berg uit Amstelveen heeft bijvoorbeeld zo’n lange thuisrit voor de boeg. Vader Hans-Peter is de grootste fan, Justin van acht de jongste. Hij mocht zaterdagavond lang opblijven. ,,We geloofden het niet meteen”, zegt moeder Caro. Hoe de stemming is? ,,Niet blij.”

Volgens een mededeling van organisator Mojo Concerts had Shakira al enkele dagen een flinke verkoudheid, maar ging ze er tot begin van de avond vanuit dat het concert gewoon door kon gaan. ‘Echter, gezien de verslechtering van haar toestand in de laatste paar uren is op doktersadvies besloten het concert alsnog te cancellen’, aldus Mojo.

De zangeres liet zaterdagavond zelf een communique rondgaan:

,,I am very sad I cannot perform tonight.

Holland is one of my favourite places on earth and I have been looking forward to doing this show for a long time. I promise I will make it up to you when I come back in March to give you the concert that the Dutch people deserve. Thanks for your understanding.

All my love, Shakira."

Gelredome-directeur Jasper van Amstel spreekt van ‘een heel vervelend incident'. ,,Vervelend voor Shakira en vervelend voor de fans. Het concert bij ons in Gelredome had het hoogtepunt van Shakira's tour door Europa moeten worden. Voor de rest treedt ze alleen maar op in kleinere zalen."

De afgelasting was voor Van Amstel een primeur. ,,Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt." Volgens de directeur werd pas om zeven uur duidelijk dat Shakira niet kon komen optreden. De zangeres was op dat moment nog in haar hotel in Amsterdam.

Hoewel de emoties in en rond het stadion in sommige gevallen wel degelijk hoog opliepen, had Van Amstel een 'gelaten stemming' onder de teleurgestelde bezoekers geconstateerd. De directeur prees de extra inzet van politie en vervoerder Connexxion, waardoor in een uur tijd het hele terrein rond Gelredome weer leeg was. Gelredome zelf bood fans de gelegenheid tot half elf 's avonds in het stadion te blijven.

Fans die het herkansingsconcert op 17 maart niet kunnen bijwonen, krijgen vermoedelijk hun geld terug. Van Amstel roept alle gedupeerde concertgangers op de komende dagen de websites van Gelredome en Mojo te bezoeken. Daar wordt geprobeerd antwoord te geven op de meest gestelde vragen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.