Dick Cochius. Archieffoto: Erik van 't Hullenaar
Volledig scherm
PREMIUM
Dick Cochius. Archieffoto: Erik van 't Hullenaar © Erik van 't Hullenaar

‘Corona werpt mensen met beperking weer terug’

ARNHEM - Als Arnhem de anderhalvemetersamenleving vorm geeft, moet de stad vooral ook denken aan de mensen met een beperking. Zij zijn door de coronacrisis weer terug bij af.

Dat zegt Dick Cochius, die al jaren opkomt voor Arnhemmers met een beperking, onder meer als voorzitter van het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten (APCG).

Donderdag praat hij met de Arnhemse wethouder van Inclusie, Martien Louwers. Daags na  de persconferentie van premier Rutte zal het gaan over hoe Arnhemmers met een beperking deze tijd ervaren. 

Ondanks een lichamelijke beperking door een spierziekte, waardoor hij afhankelijk is van een elektrische rolstoel, chronische thuisbeademing en 24-uurszorg thuis, leidt Cochius een actief maatschappelijk leven en zet hij zich in om dat ook voor anderen mogelijk te maken.

,,Mensen zoals ik hebben jaren gevochten voor hun vrijheden. Nu worden we eigenlijk weer teruggeworpen naar zoals het vroeger was. Veel mensen kunnen geen kant op.”

Quote

Onze doelgroep is kwetsbaar, we moeten extra oppassen

Dick Cochius, voorzitter Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten

Cochius krijgt signalen dat de angst en de eenzaamheid onder mensen met een beperking toenemen. ,,De aandacht gaat vaak uit naar ouderen, wat begrijpelijk is, maar ook onze doelgroep is kwetsbaar. We moeten extra oppassen dat we niet besmet raken. Daarom zijn we bijna uit het straatbeeld verdwenen. Als je nu op de Amsterdamseweg gaat staan, heb je weinig kans dat je een rolstoeler vanaf Het Dorp naar beneden ziet rijden.”  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.