Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Crisisopvang Moviera voor slachtoffers huiselijk geweld komt in Arnhem-Zuid

OOSTERBEEK/ ARNHEM - Stichting Moviera wil komend jaar in Arnhem-Zuid beginnen met de bouw van een crisisopvang van maximaal honderd slachtoffers (vrouwen met en zonder kinderen) van huiselijk geweld. 

Het gaat om de komst van één gebouw met twee verdiepingen aan de Wassenaarweg in de wijk Elderveld. De nieuwbouw komt ter vervanging van het grootschalige, verouderde complex in Oosterbeek. 

De gemeente Arnhem en Moviera brengen donderdag 21 november in het wijkcentrum Elderveld de bewoners op de hoogte van het nieuwbouwplan. In het voorjaar komt de aanvraag voor de bouwvergunning ter inzage. Als alles volgens planning verloopt, start de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2020.

Veiligheid met open vizier

Het complex wordt, aldus Moviera, gebouwd volgens het zogenoemde Oranje Huis-concept: veiligheid bieden met een open vizier en midden in de samenleving. Daarom komt het complex niet op een afgelegen plek zoals in Oosterbeek, maar middenin een verstedelijkte omgeving. Het nieuwe blijf-van-mijn-lijfhuis krijgt bijvoorbeeld een grote tuin met speelvoorziening, waar ook buurtbewoners gebruik van mogen maken.  

Op de begane grond van het nieuwe gebouw komt kantoorruimte voor de medewerkers. Op de (beveiligde) bovenverdieping worden, aldus Moviera, zogenoemde flexibele woonvormen gerealiseerd. Dat zijn losse slaap- en wooneenheden, die afgestemd kunnen worden op de gezinssamenstelling.

Bejaarde slachtoffers

De bewoners krijgen elk een eigen ruimte met een woon- en slaapkamer inclusief douche en wc. De voorziening wordt letterlijk en figuurlijk laagdrempelig, zodat ook rolstoelgebruikers daar op bezoek kunnen komen en zo nodig opgevangen kunnen worden. De crisisopvang zal ook worden opengesteld voor (hoog-)bejaarde slachtoffers van huiselijk geweld, aldus Moviera.

Moviera is een organisatie die zich inzet voor de aanpak van huiselijk geweld. Ze stelt zich ten doel de veiligheid in gezinnen en relaties duurzaam te herstellen, kans op herhaling van geweld en misbruik te verkleinen en werkt aan herstel om terugval te voorkomen. In 2018 heeft Moviera ruim 250 keer een noodbed aan mensen in een crisissituatie beschikbaar gesteld. In totaal werden zo’n 200 kinderen opgevangen op de noodbedden.

Moviera heeft opvanglocaties in Apeldoorn, Ede, Oosterbeek en Nijmegen. Het opvangcentrum aan de Nico Bovenweg in Oosterbeek is het grootst, maar voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Bovendien is de locatie inmiddels verkocht. Op die plek komt een kleine, groene woonwijk.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.