Cruiseschip Serenade I gaat in Arnhem dienst doen als opvangadres voor daklozen.
Volledig scherm
Cruiseschip Serenade I gaat in Arnhem dienst doen als opvangadres voor daklozen. © PR

Cruiseschip in Arnhem gaat daklozen opvangen

ARNHEM - Daklozen in Arnhem kunnen de komende tijd gebruik maken van een cruiseschip als opvanglocatie.

Om te voorkomen dat zij ten tijde van de coronacrisis op straat moeten slapen en om het risico op besmetting met het virus in te dammen, breidt de gemeente Arnhem de opvangmogelijkheden uit. 

Meest in het oog springend is de inzet van de Serenade I. Dit cruiseschip, dat ligt aangemeerd aan de Nieuwe Kade ter hoogte van de Scheepswinkel, biedt vanaf heden plek aan 68 mensen. Met de eigenaar, de Arnhemse ondernemer Roderik van Veelen van Select Cruise Voyages, kon een deal worden gesloten omdat het schip voorlopig niet mag uitvaren voor riviercruises.

Aanvulling op nachtopvang

Het schip is vooral bedoeld als aanvulling op de bestaande nachtopvang van het Stoelenproject aan de Spoorwegstraat, van Iriszorg aan de Remisestraat en van het Jonahuis in de Burgemeesterswijk. Er kunnen niet verslaafde daklozen terecht die niet met corona zijn besmet. Er zouden 38 daklozen in beeld zijn voor wie dit schip uitkomst kan bieden.  

De gemeente breidt het aanbod voorts uit met een twintigtal plekken bij de Herberg, onderdeel van het Dominicanenklooster in Huissen. Die zijn volgens een woordvoerder van de gemeente bestemd voor daklozen zonder verslaving die met ziekteverschijnselen kampen en van wie wordt vermoed dat zij met het coronavirus zijn besmet. 

Coronahuis Nijmegen

Voor verslaafde daklozen die met coronaverschijnselen kampen, zijn er extra opvanglocaties in Arnhem, Nijmegen en Lunteren. In Nijmegen gaat het om een speciaal coronahuis dat zorgorganisaties IrisZorg, ProPersona en RIBW hebben opgezet. De opvang in Lunteren betreft een samenwerking tussen IrisZorg en Leger des Heils. Verslaafde daklozen zonder besmetting blijven terecht kunnen in de Remisestraat.

Verantwoordelijk wethouder Martien Louwers wil met de extra locaties er voor zorgen dat mensen die ziek zijn apart worden opgevangen en dat ook grotere groepen indien nodig in quarantaine kunnen verblijven. 

Ze komt met die inzet tegemoet aan ongerustheid, ook in de politiek, dat deze kwetsbare groep mensen juist in deze tijd nergens terecht kan. Louwers heeft altijd gesteld dat niemand buiten op straat hoeft te slapen. Tot op heden is in Arnhem, voor zo ver de gemeente bekend, overigens nog geen corona onder daklozen aangetroffen.  

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.