Volledig scherm
Een ondergrondse afvalcontainer in Arnhem. Nu nog te openen zonder pas, binnenkort niet meer © Gemeente Arnhem

De 1.300 afvalcontainers in Arnhem gaan dicht vanaf komende maand

ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat de komende maanden over tot de afsluiting van de eerste ondergrondse afvalcontainers. Dat betekent dat de containers alleen kunnen worden geopend door Arnhemmers die in bezit zijn van een geldige afvalpas voor het storten van hun vuilnis. Het is de bedoeling om in totaal 1.300 containers in de hele stad af te sluiten.

De eerste containers gaan al april  dicht. Daarna volgt de rest. Wijkbewoners zullen van tevoren van de gemeente informatie krijgen over het moment waarop de containers dicht gaan.

Voor de sluiting van de containers heeft de gemeente toestemming verkregen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Eind 2017 bepaalde die autoriteit dat het niet mocht. Een Arnhemmer maakte op grond van de privacywetgeving bezwaar. Hij wenste niet per naam en adres te worden geregistreerd bij het storten van zijn afval. De Autoriteit Persoonsgegevens stelde hem in het gelijk en de gemeente kreeg een boete. Arnhem zette daarop alle containers open.

Afvaltoerisme

De gemeente heeft de privacykwestie thans omzeild door ervoor te zorgen dat de containers over een nieuw softwaresysteem beschikken. Dat registreert geen privacygevoelige informatie, zoals hoe vaak en wanneer een inwoner afval weggooit. De chip controleert alleen of een Arnhemse afvalpas gehanteerd wordt om de bak te openen. Zo wordt ‘afvaltoerisme’ lastiger gemaakt.

Op dit moment betalen alle Arnhemse huishoudens afvalstoffenheffing. Dit systeem blijft hetzelfde als de ondergrondse containers weer dicht gaan. De gemeente wil in 2020 wel een ander systeem invoeren, waarbij de vervuiler betaalt. Dan geldt voortaan een vast en een variabel tarief. 

Uit het vaste tarief betaalt de gemeente  het ophalen en verwerken van GFT, papier en PBD (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken). Daarbovenop betalen inwoners dan een bedrag per keer voor het aanbieden van restafval. Inwoners die het afval goed scheiden merken dat direct aan de hoeveelheid restafval waarmee ze richting wijkcontainer lopen. Ze zijn daarmee goedkoper uit.

Regelingen

,,We zijn druk bezig om te onderzoeken hoe we het uiteindelijk aan gaan pakken”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

,,Het kan zijn dat het mogelijk wordt om het afvalaanbod per adres te registreren. Dat is toegestaan als we daarvoor regels hebben vastgesteld. Het kan ook zijn dat we als alternatief inwoners een prepaid systeem aanbieden. Dan heb je een tegoed op je pasje staan waarmee je een bepaald aantal keren de container kan openen.”

De gemeente werkt ook aan speciale regelingen met reductie voor mensen met en minimum inkomen en  minima en mensen die noodgedwongen veel medisch afval in de container moeite deponeren. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.