De componisten van ‘De Brug’ tijdens de opnamen in Sound Vision Studio. Van links af: Wasim Arslan, Arjan Amin, Elles Springs en Mark de Grauw.
Volledig scherm
De componisten van ‘De Brug’ tijdens de opnamen in Sound Vision Studio. Van links af: Wasim Arslan, Arjan Amin, Elles Springs en Mark de Grauw. © Rens Plaschek

‘De brug’ betoont muzikale eer aan strijders voor vrijheid in Slag om Arnhem

VideoARNHEM - Muzikanten Arjan Amin, Elles Springs, Mark de Grauw en Wasim Arslan hebben hun lied gepresenteerd voor de herdenking van de Slag om Arnhem, deze week 75 jaar geleden. Het muzikale eerbetoon komt uit in twee versies; het Nederlandstalige ‘De brug’ en ‘The bridge’ in het Engels.

‘In dit lied eren we de veteranen die gevochten hebben voor onze vrijheid. Een vrijheid die voor ons, dankzij hen, heel normaal voelt maar niet vanzelfsprekend is. Ook nu strijden mensen voor hun vrijheid. Laten we ons bewust blijven van het feit dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is...’, schrijven de muzikanten in een toelichting.

 Arjan Amin, geboren in Arnhem en kind van een Nederlandse moeder en een Irakees-Koerdische vader, nam het initiatief voor het lied. Wasim Arslan, vluchteling uit het Syrische Aleppo, werd gevraagd voor de zangpartij. Het lied werd opgenomen in de Sound Vision-studio aan de Merwedestraat in Arnhem. 

Arslan kon in Nederland na zijn vlucht uit Syrië eindelijk weer ademhalen, zei hij bij de opnamen van ‘De brug’. Zijn verhaal heeft raakvlakken met de evacuatie van de Arnhemse bevolking, na het mislukken van de Slag om Arnhem in september 1944. Die historie heeft de Syriër geraakt: ,,Ik ben diep onder de indruk van het verhaal van de slag, van de strijd die hier is gevoerd voor de vrijheid.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.