De Reuzenberenklauw kan bij aanraking brandwonden veroorzaken.
Volledig scherm
De Reuzenberenklauw kan bij aanraking brandwonden veroorzaken. © William Hoogteyling

De ene agressieve exoot is de andere niet

ARNHEM - De provincie Gelderland en de gemeenten in deze regio geven tonnen uit aan het bestrijden van exotische planten, met de Japanse Duizendknoop als meest bekende. Het hardnekkige gerucht dat zaken als Intratuin het allesoverheersende plantje gewoon verkopen wordt door Joep Ebben, met zaken in Elst, Malden en Nuenen ontkend. 

,,Wij verkopen een gecultiveerde soort van de Duizendknoop die op geen enkele wijze op die zo beruchte woekerversie lijkt’’, zegt Ebben. 

De ondernemer volgt het nieuws rondom de exoten op de voet en hoort als het om de duizendknoop gaat ook vaak het zinnetje 'maar Intratuin verkoopt ze gewoon' voorbij komen. ,,Dat is dus echt flauwekul. Ik zei al, wij verkopen een andere gecultiveerde soort die het goed doet in tuinen en niet de hele omgeving overneemt. Het is eigenlijk net zo iets als de Amerikaanse kers, die is ook heel overheersend maar dat wil niet zeggen dat alle kersenbomen niet deugen. De ene soort is gewoon de andere niet.'' 

Hardnekkig

De Japanse Duizendknoop
Volledig scherm
De Japanse Duizendknoop © dG

Provincie en gemeenten steken veel energie in het bestrijden van de Japanse Duizendknoop op hun eigen, openbare, grond.

De exoot kan erg hoog worden wat gevaarlijk voor is het verkeer (uitzichtbelemmering), maar de wortels van de plant zijn zo sterk dat ze ook fietspaden, wegen, funderingen van gebouwen en water- gas- en elektriciteitsleidingen kunnen beschadigen. De exoot blijkt bovendien heel hardnekkig. Bestrijding met varkens, kokend water, maaien, uitgraven of chemische middelen blijken allemaal niet afdoende.

Zwarte Lijst

De Reuzenbalsemien
Volledig scherm
De Reuzenbalsemien © dG

De Japanse Duizendknoop staat opvallend genoeg niet op de zwarte lijst van de Europese Unie. Planten op die lijst mogen binnen Europa niet worden ingevoerd of verhandeld. De Reuzenberenklauw en de Reuzenbalsemien, twee andere alles overheersende soorten die voor problemen zorgen, staan dat wel. Toch komen beide soorten in bermen in Arnhem, Renkum, Rheden, Overbetuwe en Lingewaard voor. Die gemeenten bestrijden de planten ook intensief, vooral op plekken waar ze voor overlast zorgen. 

De Balsemien groeit ook op dijken en overheerst daar alle andere beplanting. Dat kan na het sterven van de plant weer tot erosie leiden, wat juist op dijken zeer onwenselijk is. 

Naast verkeersoverlast kan de Reuzenberenklauw ook gezondheidsproblemen opleveren laat een woordvoerder van de gemeente Renkum weten. ,,Dus die  bestrijden wij voornamelijk direct langs wandel- en fietspaden, in verband met het aspect volksgezondheid. Je kunt namelijk brandblaren krijgen na aanraking van de plant.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.