Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Persbureau van Eijndhoven

De hemel voor de speciaalbierfanaat gaat bijna open in Park Sonsbeek

ARNHEM - Voor de tweede keer kunnen liefhebbers van speciaalbieren hun hart ophalen tijdens het Mout Bierfestival in Park Sonsbeek in Arnhem. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn daar 150 speciaalbieren van 25 brouwerijen te proeven. Vijf vragen en antwoorden over bier.

Is het Mout Bierfestival alleen leuk voor bierliefhebbers?
Natuurlijk is het een luilekkerland voor de liefhebber van speciaalbieren. Zeg maar gerust een walhalla.

Maar volgens organisator Diede van Overbeek is het festival een dagje uit voor het hele gezin. 
Drie dagen lang kan er worden genoten van bluegrass, boogie en rockabilly livemuziek. 

Behalve dj’s komen er bands als Cashmore, De Baron, Hillsback Brassband en Small Water naar park Sonbeek. Er zijn foodtrucks met streekproducten, ambachtelijke patat en lekkernijen uit de Latijns-Amerikaanse keuken. En er zijn workshops die elk jaar steeds populairder worden.

Leer je hoe je bier moet drinken of moet inschenken op een workshop?
Niet echt. Bierkenner Arvid Bergström komt naar Park Sonsbeek om cursussen van een uur (11,50 euro) te geven.

Hij legt uit hoe speciaalbier wordt gemaakt en waarmee je een biertje het beste kunt combineren. Er is een cursus met bier en vleeswaren, bier en kaas en bier, bier en vlees en chocola. Bergström leert de cursist proeven en zoekt welke combinatie het beste past bij de smaak van iemand.  

Er komen vooral voor het grote publiek minder bekende brouwerijen. Is daar bewust voor gekozen?
Het Moutbier Festival is inmiddels een begrip. Daarom kan het Maurice Vogels van het festival ook kleinere lokale brouwerijen uitnodigen die hun speciaalbiertje aan de man kunnen brengen.

Grotere brouwerijen die naar Arnhem komen zijn Rock City Brewing uit Amersfoort, De Blauwe IJsbeer uit Nieuwpoort en Lux Brewery uit Eindhoven. 

Uit Arnhem komt Leroy Brown. Die brouwt het bier ook in Arnhem. Andere Arnhemse biersoorten zoals CC en Het Roze Varken worden in Arnhem of in de regio bedacht, maar elders gebrouwen.  Bierliefhebbers komen volgens Van Overbeek graag naar bierfestivals om biertjes van kleinere brouwerijen te ontdekken. En de brouwerijen op hun beurt proberen nieuwe markten aan te boren. 

Deelnemende brouwerijen zijn Bird Brewery, Hooglander, Leeghwater, Stollenberg en Vandestreek. 

Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Hoe gaat het proeven in zijn werk?
Festivalbezoekers die bier willen proberen, kopen voor 5 euro een bierglas. Daarmee kunnen ze bij de stands van de bierbrouwerijen proeven.

Dit jaar zijn er twee maten. Een glaasje van 15 en één van 22,5 centiliter. Het bier wordt afgerekend met muntjes. Een muntje kost 2,75 euro.  Voor het kleinste glas is 1 muntje nodig. Volgens de organisatie zijn de prijzen die op het festival worden berekend omgerekend even hoog als in de horeca. 

Welke speciaalbiertjes verdienen komend weekeinde speciale aandacht?
De organisatie is er trots op dat brouwerij Kompaan Bier uit Den Haag met vier specials naar Arnhem komt. De vier nieuwe biertjes worden in park Sonsbeek ten doop gehouden. Dan worden ook de namen van de vier speciaalbieren bekend gemaakt. 

Daarnaast presenteert Rock City Brewery het biertje peach squeeze dat het romige van een milkshake heeft. Dezelfde brouwerij neemt pater pek heaven hill barrel aged mee. Een zwaar biertje van 11 procent. Volgens de organisatie is ook de luxe cactus ale, een fris blond biertje van Lux Brewery aan te raden. ,,Het zomerbiertje bij uitstek.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.