Het beeld van Van Heutsz bij Bronbeek in Arnhem.
Volledig scherm
PREMIUM
Het beeld van Van Heutsz bij Bronbeek in Arnhem. © Rolf Hensel

De manschappen van Van Heutsz vermoordden kinderen en vrouwen. ‘Chirurgisch geweld’ noemde hij het

Column OnderlangsAanvankelijk kon ik de buste van Van Heutsz niet vinden, maar dat kwam omdat ik in de tuin van Insula Dei stond rond te neuzen. Ik haal de vroegere landgoederen langs de Velperweg wel vaker door elkaar. Eenmaal langs de hekken van Bronbeek zag ik hem staan. 

23 reacties

 • Kleinnagelbrink

  2 jaar geleden
  Wij hoeven geen excuus te maken voor iets zo lang geleden  Iedereen had toen slaven, ongeacht de kleur van de slavenhouders en van de slaven. Dat was toen normaal, nu niet meer Maar in vele  landen in Afrika en Azie bestaat het nog steeds Doe DAAR dan maar wat aan ipv te mekken over vroeger Vroeger is dood. Veel v d mekkeraars mogen trouwens  blij zijn dat hun voorouders slaven waren daarom wonen ze nu mooi hier, van alles voorzien, ipv  in ellende in Afrika
 • beka

  2 jaar geleden
  het is onmogelijk om met de kennis van vandaag een oordeel te vellen over mensen en gebeurtenissen van honderden of duizenden jaren geleden. Veel mensen denken vandaag iets goeds te doen (met de kennis van vandaag) wat misschien over pakweg driehonderd jaar (in 2320) met de kennis van 2320 wel als fout wordt gezien. 
 • Jansen

  2 jaar geleden
  Gelukkig staan er geen Afrikaantjes in het perkje
 • Mart1

  2 jaar geleden
  Gewoon een vraag:In 1859/1863 werd Bronbeek in gebruik genomen. Het tehuis bood onderdak aan oud-militairen van het leger in Nederlands-Indië die geen actievedienst meer konden vervullen. Bijvoorbeeld door een handicap of hoge leeftijd.Het overgrote deel was van Indische afkomst. Jaren hebben zij er geleefd en gewoond zonder een woord van protest over het beeld Van Heutsz. Nu de generatie die het meegemaakt heeft is uitgestorven, gaan verre nazaten alsnog protesteren. Hoezo! Voor de volledigheid, ook ík ben tegen verering van misdaad, maar ik zie het wel in het tijdbeeld van toen.
 • Bo4

  2 jaar geleden
  Alweer een zo'n reactie die leeg is, behalve dat ik begrijp dat je het niet eens bent met de columnist. Ik ben benieuwd naar je argumenten. Want waar Brugman die wel geeft, zeg je alleen maar dat je het niets vindt. Graag onderbouwen svp. Hier kan ik niets mee.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.