Volledig scherm
Sir David Attenborough in Burgers' Bush samen met dierentuindirecteur Alex van Hooff. foto Marc Pluim

'De natuur redden, wat denk je dan?'

ARNHEM - Filmer David Attenborough reikte vrijdag in Arnhem de Future for Nature Awards uit aan een drietal jonge natuurbeschermers. „Ze verdienen het. Ze hebben vuur in hun buik. Die mensen maken het verschil.”


Kijk, zo moeten dierentuinen zjn, zegt sir David Attenborough, 's werelds beroemdste natuurfilmer. Hij stapt rond in het tropisch oerwoud van Burgers' Zoo in Arnhem. "Dit is nog eens wat anders dan de prijzenkast die dierentuinen vroeger waren."

Attenborough (82) was vrijdag in Arnhem om de Future for Nature Awards uit te reiken aan drie jonge natuurbeschermers, een prijs voor veelbelovende jonge natuurbeschermers met creatieve projecten. Maggie Muurmans heeft zich ingezet voor zeeschildpadden in Indonesië, de Iraniër Mohammad Farhadinia voor de Aziatische cheeta en de Perzische panter, Inza Koné voor de apen in Ivoorkust. Alledrie krijgen ze vijftigduizend euro van Burgers', want de award is een prijs van de dierentuin zelf.

Vorig jaar, toen de prijzen voor het eerst werden uigereikt, zei Attenborough nog nee op het verzoek van dierenparkdirecteur Alex van Hooff de klus te klaren. Maar even later had hij zelf Burgers' nodig voor zijn nieuwe documentaire Charles Darwin and the tree of life. Dus is hij nu wel gekomen. "Ik heb hier de apen gefilmd, ik had geen budget om weer naar Afrika te gaan", vertelt Attenborough. De beroemde apenprofessor Frans de Waal, nu in Amerika, had hem Arnhem aan de hand gedaan.

Zijn beschaafde uitspraak, zijn heldere dictie, het is allemaal net als in Attenboroughs documentaires. Zelfs als hij even fel wordt. "Natuurlijk gaat het slecht met de natuur, maar moeten we dan maar niets doen? Dat kan toch niet? We hebben toch geen keus?"

Wie denkt dat de levende televisielegende door zijn kennis van de uitbuiting van de aarde een sombermans is geworden, komt dus bedrogen uit. " Individuen kunnen het verschil maken, dat zie je aan deze jonge prijswinnaars ", zegt hij ten overstaan van het tot de nok gevulde auditorium van Burgers' Zoo. De familie Van Hooff betrekt hij nadrukkelijk in zijn lof. "Ze staan vooraan in het zoo-thinking. Als er vroeger een dier dood ging, haalde je gewoon een nieuw exemplaar uit de natuur. Tegenwoordig overleven soorten dankzij fokprogramma's van dierentuinen als Burgers Zoo. Het gaat hier niet om: zoveel soorten heb ik, zoals vroeger. Het gaat er hier om de dieren te laten zien zoals ze in het wild leven."

Arnhem is voor hem, net als voor elke Brit van zijn generatie, een begrip. "Dit is de stad van de Slag, hier is het gebeurd, denk ik onwillekeurig als ik het naambordje zie. Ik ken jongens die hier gevochten hebben." Dat zijn broer Richard de regisseur is van de fameuze oorlogsfilm A bridge too far draagt nog bij aan de band die hij heeft met de stad aan de Veluwezoom. "Maar vooral toch dat ik hier vandaag prijzen heb mogen uitdelen aan mensen die het verdienen. Ze hebben vuur in hun buik. Die mensen maken het verschil."


  1. Na leven in opvanghuizen en prostitutie kijkt Tatanka (20) vooruit: ‘Nu kent heel Nederland mijn verhaal’
    PREMIUM

    Na leven in opvanghui­zen en prostitu­tie kijkt Tatanka (20) vooruit: ‘Nu kent heel Nederland mijn verhaal’

    ARNHEM - Wat een narigheid zich in één mensenleven kan ontvouwen. Tatanka Hodes (20) uit Arnhem krabbelt op uit een jeugd waar slechts een enkeling zich iets bij voor kan stellen. Als deelnemer aan het NPO programma Dreamschool geniet ze inmiddels bekendheid. In het programma wordt een groep schoolverlaters door bekende Nederlanders gestimuleerd aan de ontwikkeling van hun leven te werken.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.