Volledig scherm
Jurering van de oorlogsfoto's. © Gerard Burgers

De oorlogsfoto's maken indruk, vooral op de mensen die het meemaakten

ARNHEM - Tientallen mensen brachten vanmiddag in Arnhem hun stem uit op de meest bijzondere Gelderse oorlogsfoto's. Online staat de verkiezing nog een kleine week open.

Het project ‘WOII in foto's’, een landelijk initiatief van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), nadert z'n ontknoping. Gelderlanders konden tot 1 januari hun foto's van de Tweede Wereldoorlog insturen. Bij voorkeur onontdekt materiaal, gevonden in oude kistjes of vergeten boeken.

Bijna 200 foto’s kwamen er binnen, waar een vakjury er 50 van selecteerde. Die werden vanmiddag voorgelegd aan het publiek, zo'n 75 man sterk, verzameld in het WTC-gebouw in Arnhem. Op tafels lag de voorselectie uitgestald, via de site in100fotos.nl konden de aanwezigen - en anderen ook nu nog - hun voorkeuren doorgeven.

Een paar uur later bevrijd

Volledig scherm
De bijeenkomst vanmiddag. © Gerard Burgers

Voor de heer Binnendijk uit Arnhem was het maar lastig kiezen. De 88-jarige woonde als jongetje in Velp en maakte de oorlog van dichtbij mee. ,,Dit roept duidelijke herinneringen bij me op. Neem nou die foto van oprukkende soldaten bij Westervoort”, zegt hij, wijzend naar één van de tafels. ,,Een paar uur daarna waren wij bevrijd.” Als Binnendijk weggaat, heeft hij niet gestemd. ,,Ik vind het te moeilijk hier. Ik ga dat thuis doen, ik wil er nog even goed de tijd voor nemen.”

De heer Poort (88) uit Arnhem is samen met zijn kleindochter van elf gekomen om te stemmen. ,,Want opa maakte de oorlog mee, en heeft me er heel veel over verteld”, zegt ze. ,,Ik ben in 1931 geboren”, vult haar grootvader aan, ,,dus ik had een leeftijd waarop ik heel bewust meemaakte wat er allemaal gebeurde.” Rustig gaan ze alle tafels af, om een zorgvuldige afweging te maken.

Exposities in Tweede Kamer en provincie

Online stemmen kan nog tot en met 21 januari. Voor een gewogen selectie zijn 200 stemmers nodig. Dat gaat, zo zegt een woordvoerder van het fotoproject, makkelijk lukken. Uiteindelijk blijven er 25 beelden over, verdeeld over vijf categorieën, die als Gelderse inzending richting het NIOD gaan voor een landelijke campagne. Een deel daarvan komt in een expositie die vanaf 31 maart te zien is in de entreehal van de Tweede Kamer.

Daarnaast zijn de oorspronkelijke 50 foto's, gekozen door de vakjury, vanaf april op verschillende plekken in Gelderland te zien via pop-up tentoonstellingen.

Volledig scherm
De foto waar de heer Binnendijk naar verwees: een grote groep Canadezen en Engelsen is de IJssel tussen Westervoort en Arnhem overgestoken. Op de achtergrond de opgeblazen spoor- en verkeersbruggen. In het voorjaar van 1945 begonnen de Rijn-crossings. Tienduizenden soldaten en duizenden voertuigen trokken door Duitsland en via Zevenaar en Duiven richting Westervoort. Het duurde drie tot vier dagen voor het merendeel de IJssel over was. Westervoort was net als Arnhem verlaten. Soldaten zaten te kaarten en te dammen of schreven brieven naar huis. © C.H. Hewitt - Army Film & Photographic Unit
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.