Twee wolven die eerder al met een camera werden vastgelegd op de Veluwe.
Volledig scherm
PREMIUM
Twee wolven die eerder al met een camera werden vastgelegd op de Veluwe. © Zoogdiervereniging

De wolf verkent de Veluwe: ‘Gelderland moet rekenen op uitbreiding leefgebied’

ARNHEM - Gelderland moet serieus rekening houden met uitbreiding van het leefgebied van de wolf nu het dier op de Zuid-Veluwe is gespot. Dat is belangrijk voor schapenhouders in die omgeving, die nu nog geen vergoeding krijgen voor bescherming.

Het leefgebied van de wolf, zoals de provincie Gelderland het in kaart liet brengen.
Volledig scherm
Het leefgebied van de wolf, zoals de provincie Gelderland het in kaart liet brengen. © Provincie Gelderland

Dat blijkt uit de reacties van diverse partijen die zich bezighouden met de wolf op de Veluwe. Het leefgebied van het wilde dier is vorig jaar officieel in kaart gebracht door de provincie Gelderland en omvat het noordelijke en middelste deel van de Veluwe.

Schade door wolven, die bijvoorbeeld een schaap of geit kunnen doodbijten, wordt tot zeker 2022 vergoed. Ook kunnen bezitters van landbouwdieren in de vastgelegde omgeving vragen om een bijdrage voor beschermende maatregelen, zoals elektrische rasters.

Platform No Wolves pleit al langer voor uitbreiding van de kaart van de provincie, waar onder meer de gemeenten Arnhem en Rheden nu nog buiten vallen. Ook Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging uit Nijmegen stelt nu dat het leefgebied moet worden herzien, als blijkt dat de wolf van recente camerabeelden op de Zuid-Veluwe afkomstig is uit het middelste deel van het natuurgebied.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.