Volledig scherm
Huis van Bewaring De Karelskamp in Almelo. © Tubantia

Deel gevangenis Almelo op kop gezet na liquidatiebrief aan verdachte viervoudige moord

ALMELO - Het Interne Bijstandsteam heeft maandag een van de vier afdelingen van de gevangenis Karelskamp in Almelo binnenstebuiten gekeerd op zoek naar een vuurwapen waarmee een gevangene zou worden geliquideerd. Doelwit moest Dejan A. zijn, een van de drie verdachten van de viervoudige moord vorig jaar november in Enschede.

Volgens betrouwbare bronnen heeft Dejan A. (32) maandag een brief ontvangen waarin staat dat hij in de gevangenis zou worden vermoord. Nadat A. hierover alarm sloeg, liet de leiding van de penitentiaire inrichting het Interne Bijstandsteam een van de vier afdelingen op de kop zetten. Daarbij is volgens een woordvoerster niets gevonden.

Isolatie

Advocaat Roy van der Wal van Dejan A. zegt desgevraagd dat hij heeft gehoord dat dit inderdaad is voorgevallen. Zijn cliënt zou maandag meteen preventief in isolatie zijn geplaatst. De advocaat is er kritisch over dat dit meteen voor veertien dagen is gebeurd.

De Twentenaren Dejan A., zijn vader Camil (58) en zijn broer Denis (31) zitten vast voor de viervoudige moord 13 november in een bedrijfspand in Enschede. Het proces tegen hen loopt en volgende week is er een nieuwe zitting. Daarin wordt de voortgang van het onderzoek dat nog niet af is, besproken.

Advocaat Van der Wal kwam er vrijdagmiddag achter dat zijn cliënt blijkt te zijn overgeplaatst naar een andere gevangenis. Van der Wal wilde met hem de nieuwe stukken in het dossier bespreken ter voorbereiding van de ProForma zitting aanstaande donderdag. Dat wordt nu lastiger. Van der wal mag niet zeggen waar Dejan A. naartoe is gebracht. 

Het Openbaar Ministerie zegt onderzoek naar de brief te doen voor zover dat van belang kan zijn voor het onderzoek naar de moordpartij. Het OM is er vast van overtuigd de daders van de viervoudige moord te pakken te hebben en probeert te reconstrueren hoe het er binnen in de growshop op de hoek van de Van Leeuwenhoekstraat en de Snelliusstraat op 13 aan toe is gegaan. De slachtoffers Tuan Nguyen, Artur Sargsyan, Maikel Akfidan en Max Klaassen werden doodgeschoten.

Mexicaanse vrouw

Via misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink is een alternatief scenario naar buiten gekomen waarin de moordpartij de wraak van een Mexicaanse vrouw zou zijn voor de dood van haar 4-jarige dochtertje en haar tweelingbroer. Zij zouden om 100 kilo heroïne en 100 kilo cocaïne in stukken zijn gehakt en in het Twentekanaal zijn gegooid. Het is onduidelijk wie de bron van dit scenario is. Het Openbaar Ministerie onderzoekt het wel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.