Volledig scherm
Koerden demonstreren in Arnhem. © DG

Demonstratie 80 Koerden over busbaan Arnhem houdt volle trolleybussen tegen; veel politie op de been

ARNHEM - De Arnhemse politie houdt op in de binnenstad van Arnhem met extra mensen toezicht op de demonstratie van Koerden tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. Woensdagavond liep een demonstratie in Rotterdam uit de hand. De politie is met een kleine 30 mensen aanwezig om de 80 demonstranten te begeleiden. 

Op deze drukke koopavond liepen de demonstranten van het Gele Rijdersplein naar concertzaal  Musis via de busbaan. Dat had tot gevolg dat de volle trolleybussen niet konden passeren gedurende de demonstratie. Tien bussen reden stapvoets achter de demonstranten aan.  In Arnhem verliep de demonstratie vooralsnog rustig.  

Vanaf Musis ging de tocht verder naar het Jonas Daniël Meijerplein. De politie begeleidde de Koerdische demonstrantenook daarheen.

Het kwam in Rotterdam woensdag tot confrontaties tussen groepen Koerden en Turken. De politie verrichtte meerdere aanhoudingen. In Arnhem was maandagavond, tijdens de eerste van een reeks aangekondigde protestacties, al een opstootje. De Koerden willen iedere avond aandacht vragen voor hun zaak.

Woensdagavond hield een achttal agenten de demonstratie in Arnhem in het oog, donderdag is dat zeker het dubbele. De politie is met meerdere voertuigen en agenten te paard aanwezig bij de demonstratie, waaraan enkele tientallen mensen meedoen. Een aantal jongeren op scooters is bij het begin van de protestactie op het Gele Rijdersplein weggestuurd.

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch heeft in de afgelopen week al met vertegenwoordigers van zowel de Koerdische als de Turkse gemeenschap gesproken om de gemoederen niet verhit te laten raken.  

Volledig scherm
Politie houdt een oogje in het zeil bij de Koerdische demonstratie op het Gele Rijdersplein in Arnhem. © DG

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.