Volledig scherm
De Paasbergflat in Arnhem. © DG

Demonstratie tegen komst zorgmijders naar Paasbergflat gaat door

ARNHEM - De demonstratie tegen de clientèle van de stichting OnderDak in de Paasbergflat gaat maandag door. Hoewel de gemeente Arnhem de stichting heeft gesommeerd de flat aan de Bronbeeklaan te ontruimen, willen bewoners van de Geitenkamp hun protest doorzetten.

Op het schuin aflopende veld onderaan het voormalige zorgcentrum De Paasberg komen maandagavond mogelijk enkele honderden mensen samen.

Althans, dat is de verwachting van de organisatoren uit wijk De Geitenkamp. De gemeente Arnhem heeft de stichting OnderDak weliswaar opgedragen om de Paasbergflat te verlaten, maar dat dat ook gaat gebeuren, betwijfelen veel buurtbewoners.

Overvallen

De bewoners van de wijken Paasberg en Geitenkamp voelden zich overvallen toen ze enkele weken geleden ineens te maken kregen met zeven zorgmijders in de Paasbergflat.

Het was de voorbode van de aankondiging dat de stichting OnderDak in het voormalige zorgcentrum in totaal zo’n veertig cliënten wilde onderbrengen. Het steekt veel omwonenden dat de stichting eerst handelde en daarna pas informatieavonden ging beleggen. 

De eerste informatiebijeenkomst op basisschool de Witte Vlinder zorgde voor veel boze reacties van tientallen ouders van de leerlingen. De opmerkingen werken door het stichtingsbestuur zo bedreigend ervaren dat twee informatieavonden in de Paasbergflat speciaal voor omwonenden werden afgeblazen.  

Verlaten

Quote

Wij denken dat de maatschap­pe­lij­ke bestemming binnen het bestem­mings­plan past en hebben dit ook aangegeven bij de gemeente.

Johan van der Horst namens eigenaar stichting Zorgwonen Bronbeek

Na een uitgebreide juridische bestudering van het bestemmingsplan voor de flat besloot de gemeente dat de clientèle van OnderDak de flat moesten verlaten. OnderDak zou gezondheids- en welzijnszorg bieden, maar dat bestrijdt de gemeente.

,,De gemeente stelt namelijk dat er geen sprake van zorg is, maar van een bijzondere woonvorm, waarvoor de bestemming ‘wonen’ vereist is”, meldt een woordvoerder van de gemeente. 

De stichting is het daar niet mee eens en heeft een zienswijze ingediend. De woonvorm voor begeleid wonen past binnen de maatschappelijke bestemming, vindt het bestuur. Daar is de huidige eigenaar van de flat, stichting Zorgwonen Bronbeek, het mee eens.

,,Wij denken dat de maatschappelijke bestemming binnen het bestemmingsplan past en hebben dit ook aangegeven bij de gemeente", meldt Johan van der Horst namens de eigenaar.

Handtekeningen voor Marcouch

De gemeente heeft de stichting vier weken de tijd gegeven om de huidige zeven cliënten elders onder te brengen.

Gebeurt dat niet, dan moet de stichting per cliënt een dwangsom van 50.000 euro per cliënt betalen en 10.000 euro voor elke nieuwe cliënt met een maximum van 100.000 euro. 

De demonstratie is maandagavond om 19.00 uur op het veld voor de Paasbergflat. Daarmee zijn de Geitenkampers er nog niet. De afgelopen weken zijn verschillende bewoners de wijk in gegaan om handtekeningen te verzamelen tegen de clientèle van de stichting OnderDak in de Paasbergflat.

Inmiddels staat de teller op bijna 1.100 handtekeningen, die een delegatie uit de wijk komende woensdag aan burgemeester Ahmed Marcouch zal aanbieden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.