Protestactie bij Industriepark Kleefse Waard in Arnhem tegen de biomassacentrale daar.
Volledig scherm
Protestactie bij Industriepark Kleefse Waard in Arnhem tegen de biomassacentrale daar. © DG

Demonstratie tegen opening biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard

ARNHEM - Zo’n 20 actievoerders protesteerden bij Industriepark Kleefse Waard in Arnhem tegen de opening van een biomassacentrale op het bedrijventerrein. 

14 reacties

  • Jaap

    3 jaar geleden
    Discussie gaat hier over houtgestookte biomassacentrales, niet over slib en mest. Van deze centrales is duidelijk dat ze meer stikstof en fijnstof uitstoten dan een vernieuwde gascentrale en meer co2 uitstoten dan kolencentrales! Maar belangwekkend vind ik de vraag, transitie waarheen en hoezo moet het jaren duren? Interessant vind ik ook dat de Provincie biomassa GEEN hernieuwbare energie vind! Om het simpel te houden, de 650 miljoen die de provincie heeft voor een transitie, kun je morgen inzetten om 90.000 daken te beleggen met zonnepanelen! Helemaal schoon, gratis, draagvlak verzekerd!
  • Provincie Gelderland

    3 jaar geleden
     Biomassa is een transitiebrandstof die we nodig hebben voor de overgang van aardgas naar hernieuwbare energie. Daarover zijn in het klimaatakkoord ook afspraken gemaakt. We hebben niet van de een op andere dag alle bedrijven en woningen van het aardgas af. Laat staan alle auto.s en vrachtverkeer van benzine. We gaan ook nog jaren doen over de overstap naar hernieuwbare energie. Op de weg daar naar toe zullen we brandstoffen gebruiken of combinaties die niet ideaal zijn maar wel nodig zijn in de transitie. Biomassa is meer dan hout. Ook slib en mest.
  • Provincie Gelderland

    3 jaar geleden
    Deze centrale vervangt de aardgasgestookte centrale die warmte produceert voor onder andere AKZO. Elektriciteit kun je inderdaad opwekken met windmolens en zonnecellen. Je kunt ergens tegen zijn. Maar dan is wel goed om de feiten te kennen. 
  • Marco

    4 jaar geleden
    Vroeger was er net zo veel protest tegen de stoomtrein (koeien zouden zure melk gaan geven). Als die ontwikkeling toen stopgezet zou zijn (zoals men nu met biomassa wil) was de ontwikkeling van het openbaar vervoer in de kiem gesmoord. Wie weet tot wat voor een duurzame toekomst het tijdelijk gebruik van biomassa nog gaat leiden.
  • Marco

    4 jaar geleden
    De verhuurdersheffing was een reactie op het Vestia-debacle, oftewel veroorzaakt binnen de verhuurderssector. Als de woningbouwcorporaties zich alleen met hun core-business bezig hadden gehouden was er nu geen verhuurdersheffing geweest en hadden de huurders goede (en goed geïsoleerde) woningen kunnen hebben. Dit heeft dus helemaal niets met subsidies voor duurzame energie (SDE+) te maken.

In samenwerking met indebuurt Arnhem