DENK protesteert bij bezoek van Thierry Baudet aan Arnhem: ‘Nederland is van ons allemaal’

update/video'sARNHEM - De politieke partij DENK protesteert deze maandagavond bij een campagnebezoek van het Forum voor Democratie aan Arnhem. De demonstranten hebben een groot spandoek meegenomen naar het bezoek van onder meer partijleider Thierry Baudet en Kamerlid Theo Hiddema aan het Stadstheater aan de Velperbinnensingel.

Volledig scherm
Het protest van DENK. © Tom Hessels

Het gaat om ongeveer tien demonstranten van DENK. Hun boodschap: ‘Nederland is van ons allemaal’. ,,Dat is precies waar Forum voor Democratie niet voor staat”, vertelt één van de demonstranten. ,,Die luisteren naar een partijleider die graag spreekt over homeopathische verdunning. Wij vinden het belangrijk om daarom een tegengeluid te laten horen. Arnhem is een stad voor alle Arnhemmers.’’ 

Popster

Vanwege de campagne is het Stadstheater zwaar beveiligd. Op de avond zijn zo'n 750 mensen afgekomen, veelal jonge mannen. Behalve Baudet en Hiddema zijn ook partijleden Arjan de Kok, Henk Otten en Annabel Nanninga aanwezig om het geluid van de partij te laten horen. 

Volledig scherm
Thierry Baudet spreekt in de volle zaal. © Tom Hessels

Zelfs de grootste scepticus kan er deze avond niet omheen: Baudet is hot. De theaterzaal - met een capaciteit van 750 man écht geen kleintje - is tot de laatste stoel bezet. Als een heuse popster wordt Baudet door het publiek op het podium onthaald. Tientallen zware mannenstemmen uit het publiek scanderen zijn naam. Er klinkt gejuich en gejoel. Afbeeldingen van vlaggenschepen flankeren de bühne: een verwijzing naar de renaissancevloot waar Baudet maar wat graag aan refereert.

,,Ben ik goed te horen? Niet te hard? Nouja, dat is ook niet erg: dan gaan we er vanavond met gestrekt been erin.” De toon is gezet. In rap tempo passeren de stokpaardjes van Baudet de revue: het partijkartel, de immigratiegolf en natuurlijk het klimaat. ,,We kunnen heel Nederland wel volgooien met zonnepanelen en windmolens, maar denken we nu echt dat het iets uitmaakt als China en Afrika niet meedoen?” Er klinkt hoongelach. Baudet: ,,Nou, ik kan jullie vertellen: Rutte gelooft dat dús wel. Absurd, toch?”

‘Man naar mijn hart’

De premier moet het sowieso meermaals ontgelden: ,,Hij is vergeten waar hij vandaan komt: Nederland. Het land dat de beste schilders heeft voortgebracht, waar de boekdrukkunst vandaan komt en waar de democratie is uitgevonden. Dát is onze identiteit. En Rutte gooit alles overboord.”

De toehoorders eten uit zijn hand: ,,Een man naar mijn hart”, zegt Gerard Sinke (68) uit de Oude-IJsselstreek onomwonden over Baudet. ,,Ik ben benieuwd wat hij voor de Achterhoek kan betekenen. Het is een prima kerel, heeft lef. Daar houd ik van.” De Arnhemse Erna Meijer (50) onderschrijft die lezing: ,,Hij is een fijne, duidelijke verteller. Spreekt de taal van de gewone burger, zoals ik.”

Quote

Hij is een man naar mijn hart. Ik ben benieuwd wat hoe voor de Achterhoek kan betekenen. Het is een prima kerel, heeft lef. Daar houd ik van.

Gerard Sinke, Bezoeker

Niet mijn denkbeelden

Volledig scherm
Thierry Baudet © Tom Hessels

Is er dan niemand die een kritische noot kraakt? Toch wel. Esmée de Kunder (27, uit Nijmegen) is één van de weinige vrouwen in de zaal en heeft eigenlijk helemaal niets met Baudet en zijn partij. ,,Het zijn mijn denkbeelden zeker niet. Maar dat betekent niet dat je niet moet verdiepen in andere partijen, uit je eigen comfortzone treden. Daarom vind ik dit zo interessant.” Over haar eigen politieke voorkeur is ze duidelijk: ,,Ik hoor veel liever Jesse Klaver (fractievoorzitter GroenLinks, red.) dan Baudet praten. Hoe kun je de klimaatproblematiek nu ontkennen?” 

Volledig scherm
Theo Hiddema. © Tom Hessels
}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.