De Bakkerstraat in Arnhem.
Volledig scherm
De Bakkerstraat in Arnhem. © DG

Destijds 14-jarige overvaller van woning in Arnhem krijgt werkstraf en jeugddetentie

ARNHEM – Een jongen uit Arnhem is deze week in hoger beroep veroordeeld voor een poging tot een gewapende woningoverval in mei 2018. Hij was toen 14 jaar. Het hof legde de inmiddels 17-jarige honderd dagen jeugddetentie op, waarvan 68 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van tachtig uur. 

Dat is iets lager dan de rechtbank eerder oplegde. Het hof houdt er rekening mee dat de jongen zelf hulp heeft gezocht en inmiddels wordt gecoacht op het gebied van werk en school. Hij staat onder toezicht van de jeugdreclassering en lijkt een positieve ontwikkeling door te maken.

De jongen heeft steeds ontkend dat hij deel uitmaakte van een groep van vijf jongens die probeerden met een sleutel de deur van een woning in de Bakkerstraat in het centrum van Arnhem van het slachtoffer open te krijgen. Toen dat niet lukte, belden de jongens aan en deden ze alsof ze van een bezorgdienst waren en een pakketje voor de bewoner hadden.

Alsof ze het wapen doorlaadden

Eenmaal binnen zeiden ze tegen het slachtoffer dat het om een overval ging en lieten ze een (wat later bleek nep-)vuurwapen zien. Ze deden alsof ze het wapen doorlaadden en richtten het op het hoofd van de bewoner. Ze duwden de man en sloegen hem. Uiteindelijk gingen ze er zonder buit vandoor.

De advocaat vroeg om vrijspraak, maar het hof vindt bewezen dat de destijds veertienjarige een aanzienlijke rol heeft gehad bij de overval.

Een destijds 17-jarige en nu 19-jarige Arnhemmer werd in hoger beroep voor medeplichtigheid veroordeeld tot 80 dagen jeugddetentie waarvan 48 dagen voorwaardelijk en een leerstraf van 25 uur. Die leerstraf bestaat uit een cognitieve sociale vaardigheidstraining.

In de deuropening blijven staan

Deze jongen zei dat hij er wel bij was toen de groep naar de woning ging, maar dat hij in de deuropening bleef staan en geen idee had van wat er ging gebeuren. Dat gelooft het hof niet. De rechters in hoger beroep gaan er van uit dat hij op de uitkijk stond.

Het slachtoffer was zo onder de indruk van de overval dat hij niet bij de rechtszaak aanwezig kon zijn. Toen hij het wapen op zich gericht kreeg, dacht hij dat hij het niet zou overleven.

De jongens moeten hem 4000 euro smartengeld betalen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.