De Arnhemse kaart met vuurwerkvrije zones.
Volledig scherm
De Arnhemse kaart met vuurwerkvrije zones. © Anne Luchies / Gemeente Arnhem

Deze vuurwerkkaart moeten alle Arnhemmers kennen

ARNHEM - Waar mag je in Arnhem oudejaarsnacht geen vuurwerk afsteken? Een plattegrond met daarop honderden vuurwerkvrije zones zou duidelijkheid moeten geven, maar zorgt in werkelijkheid voor verwarring. Elk gebouw met een zorgbestemming staat er bijvoorbeeld op: huisartsen, tandartsen, verzorgingshuizen. Wie kan al deze stippen uit zijn hoofd leren? 

,,Ik had ook liever grotere aaneengesloten gebieden gehad", zegt Leo de Groot van de Partij voor de Dieren. Hij gaf met een motie in de gemeenteraad vorig jaar de aanzet tot de vuurwerkvrije zones. ,,Maar dit was voor nu het hoogst haalbare.”

Sinds vorig jaar is Arnhem de stad met de meeste vuurwerkvrije zones van het land. Hoeveel het er precies zijn, weet niemand zeker. Op de kaart, die dit jaar op de site van de gemeente Arnhem staat, lijken er ongeveer 400 te staan. Maar in ambtelijke kringen circuleert ook een getal van 900. Bij sommige verzorgingshuizen telt elke kamer als een aparte zone, in andere niet. 

Burgers’ Zoo

Hoe groot de zones precies zijn, is ook onduidelijk. Dierentuin Burgers’ Zoo is in zijn geheel een vuurwerkvrije zone, maar op de kaart staat slechts een kleine stip. Hoe groot elke zone is, legt de gemeente bij de kaart niet uit. Ongeveer 150 meter rondom elk zorggebouw, vermoedt De Groot. Dat blijkt in werkelijkheid een cirkel van 10 meter te zijn, zegt een woordvoerder.

Tandartsen in Arnhem weten niet dat rondom hun praktijk op oudejaarsnacht het afsteken van vuurwerk verboden is. Elvis Turkusic van tandartsenpraktijk Schuytvaart zegt van niets te weten. ,,Ik vind het wel een goed initiatief. Er is minder rotzooi van het vuurwerk bij de praktijk en dat is voor de patiënten ook fijner.”

Motie gemeenteraad

Hoe kwam deze kaart tot stand? De gemeenteraad nam vorig jaar een motie aan en bepaalde dat er vuurwerkvrije zones moesten komen rond schoolpleinen, zorginstellingen, plekken waar veel dieren rondlopen en parken. Maar ook niet alle parken: Sonsbeek en Meinerswijk wel, Angerenstein en Presikhaaf niet. 

Met die motie in de hand ging een ambtenaar aan de slag. Uit een register haalde hij alle gebouwen met een zorgbestemming en zette die op de kaart. Maar waarom ook alle tandartspraktijken, waar op oudejaarsavond vermoedelijk weinig behandelingen worden verricht? Een gemeentewoordvoerster: ,,Zou hij iets anders hebben gedaan, dan zou hij een eigen interpretatie van het besluit van de gemeenteraad hebben gemaakt. Waar zou dan de grens liggen? Dat gebouw wel, dat niet? Dus staan al deze gebouwen erop.” De Groot noemt de opname van alle tandartspraktijken een ‘administratieve onhandigheid’.

Officieel moeten alle Arnhemmers weten waar de vuurwerkvrije zones zijn. ,,Maar we handhaven alleen naar aanleiding van klachten”, zegt de gemeentewoordvoerster. En toch, vindt De Groot, zijn de zones geen onzin. ,,Het gaat om bewustwording. Daar is dit een stap in. Ik geef toe dat de naleving nu lastig is, maar we stellen wel een nieuwe norm.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.