Dit is de tekening die Kees Momma maakte van de Johan Cruijff ArenA

VELP - De bekende autistische Velpenaar Kees Momma toont vanavond in televisieprogramma De Wereld Draait Door zijn levensechte tekening van de Johan Cruijff ArenA. ,,Al die duizenden zitjes. Om alles op papier te krijgen is zo extreem moeilijk, dat is onbeschrijfelijk zo moeilijk. 

Het kost me echt hoofdbrekens", zegt hij in een filmpje van documentairemaakster Monique Nolte.

De tekening van het Amsterdamse voetbalstadion en de presentatie ervan, vanavond tijdens De Wereld Draait Door, zijn het startsein voor een crowdfunding.

Nolte en HandicapNL hopen op die manier voldoende geld bij elkaar te krijgen voor de documentaire Kees Vliegt Uit. Het is een vervolg op de bekroonde film Het Beste Voor Kees.

Lees verder onder de tekening.

Volledig scherm
De tekening van Kees Momma © Videostill

‘Smokkelen doet iedere artiest’

Volledig scherm
Kees Momma in de ArenA. © Doclines

In Kees Vliegt Uit vragen de hoofdpersoon en zijn ouders aandacht voor het probleem dat mensen met autisme hebben om geschikte woonruimte te vinden. De crowdfunding heeft inmiddels bijna 60.000 euro opgeleverd, maar dat is nog niet voldoende om de documentaire te gaan draaien.

Het bedrijf Doclines van Monique Nolte nodigt in ruil voor een bijdrage van zeker 17,50 euro huidige en nieuwe donateurs uit voor de voorpremière in de Johan Cruijff ArenA. Met 50.000 bezoekers is dat dan meteen de grootste filmvoorstelling ooit.

De donateurs ontvangen ook een digitale kaart van het kunstwerk van Kees Momma. Hij noemt zijn kunstwerk de moeilijkste opdracht die hij ooit heeft moeten uitvoeren. Op de vraag van Nolte of hij alle zitjes in het stadion heeft getekend, antwoordt hij:  ,,Natuurlijk moet er wel eens gesmokkeld worden, maar dat doet praktische iedere artiest.”

Toch is de kritische kunstenaar tevreden op het eindresultaat, zo blijkt uit de mini-documentaire over de totstandkoming van de tekening. ,,Ik ben klaar, ik ben klaar, Grote voldoening, want ik ben buitengewoon blij met het resultaat.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.