Volledig scherm
© DB

Dit is ‘m, de nieuwe, snellere trein naar Berlijn die mogelijk ook via Arnhem gaat rijden

ARNHEM - De nieuwe trein van de Deutsche Bahn moet treinreizigers een half uur sneller van Amsterdam naar Berlijn brengen. De gloednieuwe Talgo-treinen gaan mogelijk ook over Arnhem rijden.

De Deutsche Bahn heeft deze week de eerste beelden naar buiten gebracht van de treinen die vanaf 2023 worden ingezet. Het Spaanse Talgo gaat de trein maken, die plaats biedt aan 550 reizigers. Ze zijn voorzien van onder meer wifi en fietsplekken. 

Het Duitse paradepaardje moet voor een flinke tijdswinst zorgen op het traject Amsterdam - Berlijn. Op dit moment ben je op z'n snelst in 6 uur en 22 minuten in de Duitse hoofdstad. Met de nieuwe treinen wordt dat teruggebracht tot 5 uur en 50 minuten, een tijdwinst van een half uur. 

Op aandringen van de Duitse minister van Verkeer worden twee opties in kaart gebracht, waarvan een in Duitsland. Voor Nederland is dat het bekijken van een alternatief traject via Utrecht, Arnhem, Oberhausen en Duisburg. Het Nederlandse deel van het traject loopt nu via onder meer Amersfoort, Apeldoorn en Almelo en Hengelo. 

Arnhem of Hengelo

Volledig scherm
Een impressie van de bar en restaurant in de nieuwe trein © Deutsche Bahn

Het huidige traject heeft haltes in Almelo en Hengelo. De stop over de grens in Bad Bentheim levert echter de meeste tijdswinst op, omdat er straks geen locomotieven meer verwisseld hoeven te worden.

Binnenkort wordt een beslissing genomen over de definitieve route, maar volgens dagblad Tubantia lijkt het erop dat de route door Twente gehandhaafd blijft. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zei eerder dat Arnhem op de langere termijn de betere papieren heeft.

Wel is de Deutsche Bahn naar eigen zeggen in onderhandeling met de NS over een verdere reductie van de reistijd. Die moet worden gehaald door meer tussenstations te schrappen. Dat zou ook om een van de stations in Twente kunnen gaan. 

Volledig scherm
Er komt plek voor 8 fietsen in de trein © Deutsche Bahn
Volledig scherm
De tweede klasse in de nieuwe trein © DB
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.