Volledig scherm
PREMIUM
Optreden van de Arnhemse Bowie Tribute Band: Ground Control in de bovenzaal van Luxor Live. © Rolf Hensel

Dit vinden cultureel ondernemers van de ‘dode’ cultuursector in Arnhem

ARNHEM - Het creatieve klimaat in Arnhem is dood, zei woordkunstenaar Tim Lenders zaterdag in De Gelderlander. In andere steden worden creatievelingen volgens hem ontvangen met ‘open oren, financiële bijdragen, wethouders die je evenementen opzoeken en openlijk steunen, plaatselijke journalisten die longreads schrijven en publiek dat je kunt vasthouden’. Lenders kreeg veel bijval én kritiek. 

Arnhemse culturele ondernemers gaan in op deze kwestie. 

1. In elke andere stad is het makkelijker cultureel ondernemen dan in Arnhem.

Volledig scherm
Robin Hagen, organisator van Living Statues, het Sprookjesfestival, SonsbeekTheateravenue en het Free your Mind Festival. © Erik van 't Hullenaar

JA, zegt  Robin Hagen, organisator van Living Statues, het Sprookjesfestival, SonsbeekTheateravenue en het Free your Mind Festival.
,,Ik organiseer ook evenementen in Nijmegen en daar gaat het makkelijker. Ik wilde bijvoorbeeld een evenementenhal bouwen. In Arnhem werd ik met een kluitje het riet in gestuurd, in Nijmegen kreeg ik binnen twee maanden een stuk grond aangewezen. Net als dat ik nu iets wil opstarten in het Kronenburgerpark. In Nijmegen staan ze bij zo’n plan direct te juichen, ik krijg er zelfs subsidie voor. Als ik in het Sonsbeekpark iets wil, gaat dat met de grootst mogelijke moeite.”

NEE, zegt Tom Kortbeek, Creative Director van KunstLab Arnhem, Directeur Innovate Festival:
,,Er is geen stad in Nederland waar het vanaf de bodem tot aan de top zo goed is geregeld op cultureel gebied. We zijn geen Amsterdam, maar dat zorgt juist ook voor minder concurrentie. Je idee heeft hier kortom meer kans van slagen. Zo’n Honigfabriek in Nijmegen is leuk, maar het gaat deels weg omdat er appartementen komen. De creatieve broedplaats Coehoorn in Arnhem is daarentegen blijvend.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.