Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Dit zijn de opmerkelijke miljoenenbedragen uit het nieuwe plan voor Gelderland

VIJF PUNTENARNHEM - Het nieuwe bestuur van Gelderland trekt de komende vier jaar maar liefst 650 miljoen euro uit om al zijn plannen te verwezenlijken. Inwoners wordt ondertussen lastenverlaging beloofd. Vijf opmerkelijke punten uit het nieuwe coalitieakkoord op een rijtje.

Drukte op de A12.
Volledig scherm
Drukte op de A12. © Rolf Hensel

1. Ietsje minder motorrijtuigenbelasting
Het nieuwe bestuur van Gelderland belooft dat de provinciale belastingen en leges omlaag gaan, omdat inwoners de komende jaren ook al voor de verduurzaming van de provincie moeten betalen. Wat merk je straks als Gelderlander van die lastenverlaging?

Vrijwel niets. Om de lasten te verlagen, gooit het nieuwe bestuur het provinciale deel van de motorrijtuigbelasting (de opcenten) met 5 miljoen euro omlaag in 2020. Gelderland harkt dit jaar zo’n 220 miljoen euro aan provinciale opcenten binnen, blijkt uit cijfers van de ANWB. De beloofde 5 miljoen aan lastenverlaging is daar een schijntje van: ruim 2 procent. Het komt neer op ongeveer 5,50 euro per huishouden per jaar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.