Docente beeldende vorming Henrike Gootjes.
Volledig scherm
PREMIUM
Docente beeldende vorming Henrike Gootjes. © Gerard Burgers

Docente Henrike trekt aan de bel: ‘draaideurdocenten’ zijn in onderwijs vogelvrij

Veel scholen in Nederland kampen met een tekort aan docenten. Tegelijkertijd weigeren ze een beginnende docenten in vaste dienst te nemen. En dat is een misstand, zegt de Arnhemse docente beeldende vakken Henrike Gootjes, die ook beeldend kunstenaar is. Zij krijgt bij scholenkoepel Quadraam alleen maar tijdelijke contracten. In een klokkenluidersbrief hekelt ze deze kwestie.

8 reacties

 • M. v.d. Kaa

  1 jaar geleden
  Eelco de Boer, al sinds mensenheugenis is kunst en cultuur uitermate belangrijk in een samenleving. Iedereen krijgt op school tekenen en handvaardigheid. Dus houd je onnozele commentaar alsjeblieft voor je, tenzij je nooit naar de film gaat, nooit muziek luistert, je huis niet inricht met dingen die jij mooi vindt, geen lijsten aan de muur hebt hangen en je je kleding ongezien koopt omdat je het niet belangrijk vindt hoe het er uit ziet. Allen gemaakt door "kansloze" kunstenaars.
 • Anne Hout

  1 jaar geleden
  @Eelco, het gaat niet alleen om beeldende vakken en beeldend kunstenaar: het geldt ook voor gymnastiek, muziek, drama, aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer. Vind jij de opleidingen gymnastiek, aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer ook kansloos?
 • RP Paul

  1 jaar geleden
  Als je niet genoeg geld van de overheid krijgt zorg je voor een flexibele schil. Dat doen besturen dan natuurlijk niet met wiskunde docenten die moeilijk te krijgen zijn. Verder zijn er natuurlijk veel leraren die klagen dat ze geen vaste baan krijgen omdat ze niet goed genoeg zijn ( hoeft niet zo te zijn in dit geval)
 • Eelco de Boer

  1 jaar geleden
  Dus je hebt een kansloze opleiding genoten op kosten van de staat en dan ga je nu klagen dat scholen je niet in vaste dienst nemen. "Docente beeldende vakken" en "beeldend kunstenaar" staat niet echt positief op je CV......
 • Els Weber-van Dreuten

  1 jaar geleden
  Ik dacht altijd dat dit soort contracten alleen in de onderklasse voorkwam, nu blijkt het ook voor docenten te gelden. Geen wonder dat die afhaken. Dank je wel VVD voor het ten ondergaan van de economie, alleen de grote bedrijven kunnen groeien omdat ze nauwelijks belasting hoeven te betalen. En natuurlijk zijn ook bestuurders van scholen verantwoordelijk voor dit soort misstanden, lekker veel fuseren zodat hun salarissen omhoog gaan en de mensen die het werk moeten doen worden uitgeknepen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem