Doodgeschoten advocaat Wiersum was onderweg naar zitting in Arnhem

ARNHEM - De in Amsterdam geliquideerde advocaat Derk Wiersum (44) was woensdagochtend op weg naar Arnhem. Hij zou om half elf in het Paleis van Justitie in Arnhem een verdachte bijstaan. Dat bevestigen diverse bronnen aan de Gelderlander

Wiersum werd voor zijn woning vlakbij zijn auto doodgeschoten. De zitting was bij de raadkamer van het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden. Die zou beslissen over een eventuele verlenging van de voorlopige hechtenis. Welke verdachte Wiersum bij zou staan is niet bekend. De zittingen bij de raadkamer zijn niet openbaar. 

Het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden wil niet bevestigen dat Wiersum in Arnhem werd verwacht. ,,Aangezien de raadkamer gevangenhouding een besloten zitting is, doen wij geen uitspraken over wie daarbij aanwezig zijn”, aldus een woordvoerder.

In het Paleis van Justitie in Arnhem reageren advocaten, officieren en medewerkers vol ongeloof en met verslagenheid op de liquidatie in Amsterdam. ,,Een onschuldig iemand die op weg is naar zijn werk wordt zomaar uit de wereld geholpen. Bizar”, zegt een advocaat. 

Politiechef Oscar Dros van Oost-Nederland schrijft op Twitter: ‘Afschuwelijk bericht over de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Dit raakt niet alleen mij, maar naar mijn overtuiging iedereen die gelooft in de waarden van de rechtsstaat, tot in het diepst van de ziel. Wij moeten er alles aan doen om criminele ondermijning te stoppen’.

De Gelderse Orde van advocaten reageerde woensdagochtend ook geschokt op de berichtgeving.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.