Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP, bewerking ADR

Doorzoekingen in Arnhem en Malden om fraude met inburgeringsgeld, rekeningen met miljoen in beslag genomen

ARNHEM/ MALDEN - Drie panden in Arnhem en woningen van mannen uit Malden (61), Houten (39) en Nijkerk (62) zijn afgelopen vrijdag doorzocht vanwege een onderzoek naar fraude met inburgeringsgeld. Het drietal wordt verdacht van verduistering, valsheid in geschrifte en het witwassen van overheidsgeld dat eigenlijk was bedoeld voor inburgeringsonderwijs.

Bij de doorzoekingen legden de FIOD en de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken beslag op bankrekeningen met ruim één miljoen euro erop, enkele tienduizenden euro’s aan contant geld, een Range Rover en administratie. ,,Op basis van die in beslag genomen spullen wordt nu gekeken wat er aan de hand is’’, zegt een woordvoerder van de FIOD. Volgens haar zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht. Of die nog volgen, is onbekend.

In zeker één van de panden in Arnhem waar vrijdag een inval werd gedaan, worden doorgaans taalcursussen gegeven. Het gaat om een kantoor aan de Jansbuitensingel in het centrum van de Gelderse hoofdstad.

Valse facturen

Bij het onderzoek naar de taalschool bestaat het vermoeden dat valse facturen en valse verklaringen over deelname aan taalcursussen zijn ingediend bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De lessen kunnen door een immigrant worden gevolgd in aanloop naar een inburgeringsexamen. Voor de voorbereidingen op het examen kunnen inburgeraars een lening van DUO krijgen, met een maximum van 10.000 euro. De taalscholen sturen de facturen voor de taalcursussen op naar de instantie, die vervolgens uitbetaalt.

Bij de fraude die nu wordt onderzocht, zouden meer uren zijn gedeclareerd dan er in werkelijkheid aan taalles werd gegeven. Verdachten zouden het vals verkregen geld voor een deel hebben geïnvesteerd om het wit te wassen.

Fraude rond het inburgeringsexamen is geen nieuw fenomeen. Eind vorig jaar bleek uit een brief van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken, gericht aan de Tweede Kamer, dat tientallen taalscholen zich er schuldig aan maken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.