Volledig scherm
Koster Eric Vacquier Droop bij het originele Mariabeeld in Renkum. © Gert Budding

Duplicaat Mariabeeld gestolen uit kerk Renkum

RENKUM - Insluipers hebben een replica van het beroemde Mariabeeld uit OLV Ten Hemelopnemingkerk in Renkum gestolen. Behalve het houten beeldje zijn enkele rozenkransen en souvenirs gestolen.

Van een inbraak is geen sprake, weet koster Eric Vacquier Droop van de kerk die beter bekend is als Maria van Renkum.

,,Als ik de kerk sluit, is het gebouw hermetisch afgesloten. Daar kom je niet maar zo in. Het moet overdag gebeurd zijn.”

Glazen deurtje

Net als veel andere katholieke kerken is de Maria van Renkum dagelijks open voor kerkbezoekers. Dat is het moment dat de insluipers hebben toegeslagen.

,,Ik schat dat de spullen tussen 16.00 en 19.00 uur zijn gestolen. De glazen deurtjes van de vitrine hebben ze opengebroken. Dat maakt enig lawaai, zeker in een kerk. Het zou maar zo kunnen dat er iemand op de uitkijk heeft gestaan.”

Quote

Zodra je het glaswerk aanraakt, gaat het alarm af.

Koster Eric Vacquier Droop

Bekend om Mariabeeld

Heel veel waarde hebben de gestolen spullen niet. ,,Ik denk zo'n 250 euro bij elkaar. Het gaat om de symbolische waarde. Bovendien is het triest dat je de kerk dagelijks openstelt voor publiek en dat mensen daar dan misbruik van maken.”

De bijna honderdjarige kerk Maria van Renkum is vooral bekend om het antieke Mariabeeld. Dit beeld van Maria met kind wordt al genoemd in geschriften uit 1183. Sindsdien zijn er tot op de dag van vandaag regelmatig bedevaarten naar het kerkje in Renkum. 

40.000 euro

Diefstal van dit beeld achter glas met een waarde van kleine 40.000 euro is schier onmogelijk door het alarmsysteem dat erop zit. ,,Zodra je het glaswerk aanraakt gaat het alarm af. Bovendien is het beeld beveiligd met camera's”, aldus koster Eric Vacquier Droop.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.