Volledig scherm
Een impressie van de ondergrondse energieopslag in een Ecovat zoals die bij Het Dorp in Arnhem zou worden gebouwd. © Ecovat

Ecovat blijkt ‘te groot’ voor Het Dorp: Siza haalt streep door plan

ARNHEM - Er komt geen Ecovat in de Arnhemse wijk Heijenoord. De bouw voor de duurzame warmtevoorziening stond na jaren van plannen maken op punt van beginnen, maar Siza wil er niet mee verder. Dat heeft de stichting, grondeigenaar van Het Dorp, donderdag bekendgemaakt.

Dat besluit komt een dag nadat de voorzieningenrechter een streep haalde door de bouw van het Ecovat. Omwonenden die hadden gevraagd de aanleg tegen te houden omdat zij zich grote zorgen maakten over de route van het bouwverkeer langs onder meer de Heijenoordschool, kregen van de rechter gelijk.

Die zogenoemde ‘voorlopige voorziening’ betekende uitstel, geen afstel. De uitspraak was gekoppeld aan het oordeel van de commissie beroepen en bezwaren van de gemeente Arnhem over de vergunning voor het bouwtransport. Die werd niet eerder dan komend najaar verwacht. Dat betekende opnieuw een vertraging voor de bouw van het 30 meter diepe Ecovat, dat eigenlijk dit jaar al in werking had moeten zijn.

Het Ecovat was te groot

Het besluit van Siza staat los van de gerechtelijke uitspraak, aldus de stichting. Voornaamste reden is dat het aantal nieuwbouwwoningen in Het Dorp te gering is om het Ecovat rendabel te maken. ‘Het Ecovat is daarmee te groot’, aldus Siza. Er wordt nu gekozen voor bodemwarmtepompen en zonnecollectoren. Binnenkort wordt daarover meer duidelijk.

Siza benadrukt dat de voornaamste hobbel de capaciteit van de installaties was: ‘Zowel de duurzaamheid als de kwaliteit van het Ecovat voldoen aan de eisen’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.