Volledig scherm
Een impressie van de ondergrondse energieopslag in een Ecovat zoals die bij Het Dorp in Arnhem wordt gebouwd. © Ecovat

Ecovat in Het Dorp in Arnhem moet in 2019 operationeel zijn

VideoARNHEM - De woningen in Het Dorp in Arnhem moeten in het najaar van 2019 worden verwarmd met water uit het Ecovat dat de gelijknamige onderneming wil realiseren in de oksel van de Mastweg en de Hertshoornstraat, even ten oosten van Het Dorp.

In het Arnhemse stadhuis staan alle seinen op groen voor het project. Naar verwachting wordt het voorstel in de eerstvolgende besluitvormende raadsvergadering afgehamerd. Komt die verwachting uit, dan kan Ecovat in oktober, november gaan bouwen, zegt directeur Aris de Groot.

In het Ecovat wordt energie opgeslagen in een ondergronds vat van 35 meter doorsnede. Daarmee kunnen in Het Dorp zo'n 500 zorgappartementen en zorggerelateerde woningen worden bediend. In de winter zorgt het Ecovat voor warmte, in de zomer brengt het verkoeling.

Proefopstelling

Tot nu toe staat er alleen (in een proefopstelling) een Ecovat in Uden. Maar de interesse voor de innovatie is groot, zegt De Groot. ,,We zijn behalve in Arnhem bezig in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Veenendaal en Groningen." Het streven is er de komende jaar vijf te bouwen. Vier in Nederland, een in Duitsland.

Een tweede Ecovat in Arnhem is voor het bedrijf (met onder meer een vestiging aan de Utrechtseweg in Arnhem) 'een serieuze optie', aldus De Groot. Daarop zouden bijvoorbeeld belendende wijken als Sterrenberg en Heijenoord kunnen worden aangesloten.

Minder betalen

De bewoners en gebruikers van Het Dorp gaan straks niet meer betalen dan ze zouden doen als ze een conventionele gasaansluiting zouden hebben. Net als bij stadswarmte geld het principe 'Niet meer dan anders' maakt De Groot duidelijk. En als het goed gaat, gaan gebruikers zelfs minder betalen, stelt hij.

De plannen voor het Ecovat leidden de afgelopen maanden tot enige onrust In de buurt. De initiatiefnemers verzekeren echter dat omwonenden niet hoeven te vrezen voor (grondwater)overlast of verzakkingen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.