Ecovrede wil uitstel van ontruiming van haar loods in Arnhem
ARNHEM - Stichting Ecovrede wil dat het gemeentebestuur van Arnhem helpt voorkomen dat zij op 1 november met haar hele hebben en houden op straat komt te staan.
Syne Fonk, met Nelly Sendar de drijvende kracht achter de stichting die de armste stadgenoten helpt aan spullen, voedsel en advies, willen woensdagavond de gemeenteraad vragen om uitstel te bewerkstelligen.
Oude loods
Ecovrede maakt al zo’n vijf jaar gebruik van een oude loods vlakbij de Nieuwe Haven, die haar om niet ter beschikking is gesteld door het vastgoedbedrijf van Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Daar ligt een enorme hoeveelheid kleding, huisraad en meubilair die gratis zijn weg moet vinden naar de armsten in de stad, in plaats van naar de vuilverbranding.
Volgende week is een gesprek gepland over de ontruiming waartoe Ecovrede is gesommeerd door IPKW. Behalve de eigenaar van de loods schuift ook de gemeente aan. Woensdagavond komt waarschijnlijk ook nog een door de SP opgestelde motie aan de orde met een oproep om de stichting te helpen.
Teleurstelling
Het gemeentebestuur heeft eerder aangegeven wel te willen meedenken, maar de wens van een ander pand niet te kunnen inwilligen. Fonk is daarover teleurgesteld. ,,De stad hecht aan sociaal-maatschappelijk burgerinitiatief, maar de gemeente geeft niet thuis als om steun wordt gevraagd.”
Directeur Kevin Rijke van IPKW zegt Ecovrede te hebben geholpen omdat hij sympathiek staat tegenover haar gedachtengoed. Tegelijkertijd acht hij het onverantwoord de loods nog langer ter beschikking te stellen.
Het is te klein en te gevaarlijk
,,Het is te klein geworden voor de uitgedijde hoeveelheid goederen en dat is gevaarlijk voor de vrijwilligers die er werken.”
Bovendien komt de winter eraan. De Rijke: ,,Het is ijskoud in het gebouw en het lekt er.” De IPKW-directeur wijst erop dat al een paar jaar duidelijk is dat Ecovrede zijn langste tijd aan de Nieuwe Haven heeft gehad.
,,Het is jammer dat er tot dusver geen andere partij in de stad is die zich geroepen voelt om Syne en Nelly uit de brand te helpen. Daarmee bedoel ik niet de gemeente.”
Aparte afvalcategorie
Mocht de ontruiming 1 november doorgaan, dan is volgens Fonk nog onduidelijk hoe de grote hoeveelheid goederen wordt weggehaald. Pogingen in het verleden om Ecovrede als een aparte categorie aan te merken in het afvalsysteem, tussen huishoudelijk- en bedrijfsafval in, leverden niets op.
,,Als wij het als afval moeten afvoeren, dan kost ons dat 60 euro per aanhangwagen”, zegt Fonk. ,,Dat soort tarieven kunnen wij als non-profitorganisatie niet betalen.” Wethouder Cathelijne Bouwkamp liet onlangs nog weten dat Ecovrede is geadviseerd om met 2Switch samen te werken, maar volgens Fonk verschillen ze van elkaar ,,als de groenteboer op de hoek van de Akzo”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hulp bij huisvesting goede doelen in Arnhem, oplossing complex
ARNHEM - De Dullertsstichting in Arnhem is bereid charitatieve instellingen in de stad te helpen met gezamenlijke huisvesting. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMMet video4
Uit huis geplaatste jongeren dakloos na 18de verjaardag: ‘Ik keek al op straat waar ik zou moeten slapen’
Stichting Het Vergeten Kind trekt deze week door het land om gemeenten te overtuigen langer zorg te bieden aan uit huis geplaatste jongeren die op hun achttiende verjaardag geen zorg meer krijgen. Jaarlijks zijn dat er 3300: 22 procent raakt dakloos. In Arnhem is dat ‘slechts’ 7 procent. -
Voor apostelen van het idealisme dreigt de Arnhemse straat
ARNHEM - Syne Fonk en Nelly Sendar, de drijvende krachten achter de ideële stichting Ecovrede, dreigen na tien jaar werk aan een betere wereld in Arnhem dan toch op straat te komen staan. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
PREMIUM
Arnhemse wijk likt zijn wonden na de brand: ‘We zagen dit aankomen, dit is geëscaleerd’
Daags na de vlammenzee die dinsdagmorgen zeven panden in de Arnhemse wijk Sint Marten trof, proberen de gedupeerde bewoners weer greep te krijgen op hun leven. -
Deze opvallende rode toren siert nu de entree van Heteren, en straks komt ‘het vriendinnetje van Flipje’
Met de plaatsing van de vijf meter hoge Rode Toren bij de Cora Baltussenallee, woensdag, heeft de langverwachte kunstroute van Heteren vorm gekregen. Later deze maand volgen op meer plekken in het dorp opvallende werken van de kunstenaars Barbara Recourt en Fons Broess.
In samenwerking met indebuurt Arnhem
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer