Volledig scherm
Piet Broeksma (rechts) toont een taxateur de tekening van Xeno en zijn broer Henk die Tilly Münninghoff-van Vliet in 1934 maakte. Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Een echt schilderij van Xeno of Tilly

DOORWERTH - Een gestage stroom kunstbezitters, meestal wat oudere echtparen, arriveert zaterdagmiddag op kasteel Doorwerth. Ze dragen plastic zakken, roodgeruite plaids of paardendekens. Daarin hun schat: een schilderij van Xeno Münninghoff of van diens vrouw Tilly, dat gratis getaxeerd kan worden.

Münninghoff leefde van 1873 tot 1944. In 1897 werd hij in zijn woonplaats Renkum directeur van de avondtekenschool, een soort voorloper van de MTS en de HTS. Daarnaast was hij vooral schilder. Ook zijn vrouw Tilly van Vliet schilderde.

In kasteel Doorwerth loopt een expositie over Münninghoff. Dick van Veelen was betrokken bij de inrichting ervan. Samen met Ulbe Anema schreef hij het begeleidende boek.

" Münninghoff en zijn vrouw zijn hier heel bekend," vertelt hij. "Dat komt doordat ze lokale taferelen schilderden, het kerkje van Heelsum, het beekdal, de Rijn, de heide. Het zijn plekken die je vaak nog kunt gaan bekijken."

Bovendien heeft Münninghoff heel veel geschilderd. Van Veelen schat het oeuvre op een paar duizend werken, schilderijen, aquarellen, tekeningen.

Om de tentoonstelling onder de aandacht te brengen, bedachten de organisatoren deze taxatiedag. Daar is veel belangstelling voor: zo'n 150 bezitters komen in totaal bijna tachtig werken van Münninghoff of Tilly laten beoordelen door echte taxateurs.

Piet Broeksma uit Arnhem brengt twee schilderijen 'van Xeno', zoals de taxateurs zeggen, en een tekening van Tilly. De tekening is bijzonder: hij staat er zelf op, met zijn broer. Het was in 1934 een cadeautje van een bevriend echtpaar aan zijn ouders bij hun zilveren trouwdag.

" Volgens de taxateur is het een paar honderd euro waard," zegt hij. "Maar het heeft voor mij vooral emotionele waarde." Een jonge dame en haar vader hebben een klein werkje met een boerderijtje. "Het was van mijn schoonouders," zegt de man. "Ik weet niet hoe we eraan zijn gekomen. Mijn schoonvader had tekenles van Münninghoff, dus misschien op die manier."

Het hangt boven hun eettafel. "Ik vind het mooi en zo'n erfstuk leg je toch niet op zolder?

De tentoonstelling over Xeno Münninghoff in kasteel Doorwerth is met vier weken verlengd tot 26 april.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.