Een nachtje afzien voor het goede doel

VideoARNHEM / NIJMEGEN - Zo'n 1.300 mensen liepen in de nacht van zaterdag op zondag gesponsord van Nijmegen naar Arnhem. De Nacht van de Vluchteling leverde dik 1.5 miljoen euro op. Onze verslaggever Eric liep ook mee.

Het zijn de woorden van de van oorsprong Libanese dichteres Amal Karam die de hele nacht door het hoofd gaan. 'Loop deze nacht in de schaduw van zo'n ander mens.'

Mensen helpen

Natuurlijk, de Nacht van de Vluchteling is bedoeld om geld op te halen om vluchtelingen  in crisisgebieden noodhulp te kunnen bieden. De drie tochten, vanuit Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam, leveren genoeg op om dit jaar meer dan 300.000 mensen te kunnen helpen. 

Maar het is ook een toch waarin je je probeert voor te stellen hoe het moet zijn om te vluchten uit je eigen land. 'Loopzwaar lopend met een bagage van jaren', heeft de dichteres even voor middernacht de meute lopers voorgehouden. 

'Stelt niks voor'

Ja, 40 kilometer ongetraind lopen van Nijmegen naar Arnhem, zonder nachtrust, is zwaar. Maar het stelt niets voor als je bedenkt wat vluchtelingen hebben moeten meemaken.

Ze lopen mee, vluchtelingen uit allerhande landen. De meeste lopen sneller dan al die doorgaans jonge, oer-Hollandse wandelaars.  

De route voert via de Oversteek naar Slijk-Ewijk, Valburg, Elden. Met onderweg rustpunten met koffie en live muziek: de organisatie is een geoliede machine. 

Lampjes

Volledig scherm
© DG

Alle lopers zijn voorzien van een wit en een rood lampje, wat op de Oosterhoutsedijk zorgt voor een bijzonder schouwspel van duizenden deinende lichtjes. Gele veiligheidshesjes zorgen er voor dat de wandelaars nog beter zichtbaar zijn voor het verkeer.

Maar verkeer is er niet: de roezemoezende stoet trekt langs wijken en landerijen terwijl de bewoners op één oor liggen. Menigeen zal misschien zelfs nooit weten dat in het holst van de nacht de 
1.300 lopers langsgetrokken zijn. Met blij gemoed: de sfeer is kameraadschappelijk.

De Nacht blijkt maar kort: tegen half vier 's ochtends wordt het zoetjesaan al licht. Sluiers van nevel bedekken de weiden en akkers, kikkers geven een gratis concert en vogels zingen de lopers toe. 

Muziek uit het thuisland

Arnhem is al vroeg bereikt. Maar de lopers hebben hun sponsors beloofd 40 kilometer te lopen, dus volgt er nog menig omtrekkende beweging. Zoals van de John Frostbrug naar het Openluchtmuseum, een kuitenbijtende klim van kilometers.

De route door het museum voert langs oer-Hollands tafereeltjes. Middenin maken twee vluchtelingen muziek uit hun thuisland. Het contrast is prachtig. En tekenend voor de Nacht van de Vluchteling: het is een tocht waarin de deelnemers - de meesten uit het veilige Nederland - laten zien hoezeer ze begaan zijn met het lot van de ontheemden. En ze hun onmacht bestrijden met een daad: één nacht afzien voor het goede doel, de stichting Vluchteling. 

Nooit alleen

De directeur van die stichting moedigt langs de kant de lopers aan. Maar die hebben dat eigenlijk niet nodig. Ze lopen immers samen. 'Wij samen zijn nooit alleen', heeft Karam bij aanvang nog gezegd. En zo voelt het. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.