Een plaat met songs over ‘de achterkant van het cv’: ‘Er is heel veel talent in de Blue Band bajes’

ARNHEM - De werelden binnen en buiten de bajes met elkaar in contact brengen door muziek. Dat willen de Arnhemse artiesten Rocco Ostermann en Wout Kemkens met hun plaat ‘De Niemanders’. 

Die maken ze samen met gedetineerden uit verschillende gevangenissen in Nederland. ,,Er zijn zo veel verhalen achter die muren en sloten. Je schrikt er soms van. Zo veel leed”, zegt Ostermann. 

Hoewel het niks afdoet aan wat de mannen in kwestie hebben gedaan, vinden hij en Kemkens dat ook dat leed gehoord moet worden. ,,De verhalen van die mannen zijn vaak niet zo zwart/wit als in de media naar voren komt.” 

Quote

We wilden werken met mensen die een creatieve geest hebben en goed in groepen functio­neer­den.

Rocco Ostermann

Blue Band bajes

Rocco (links) en Wout maken een Bajesplaat.
Volledig scherm
Rocco (links) en Wout maken een Bajesplaat. © Gerard Burgers

Het idee voor een bajesplaat ontstond vorig jaar, toen Ostermann en Kemkens voor het tienjarig bestaan van Luxor Live mochten optreden in de Blue Band bajes.

,,Eigenlijk was het de bedoeling dat Rocco dat in zijn eentje zou doen, maar toen vertelde een bewaker dat er heel veel muzikaal talent was in de bajes. Het idee om een band van ‘binnen en buiten’ te vormen werd meteen uitgevoerd,” vertelt Kemkens enthousiast.

Het is een keuze waar Ostermann en Kemkens geen spijt van kregen. Hoewel ze vaak de vraag kregen of ze niet bang waren, gingen ze door met hun plan en vormden de optredens de inspiratie voor De Niemanders. 

De bands die ze afgelopen maanden in de verschillende gevangenissen hebben gevormd, hebben ze zorgvuldig uitgekozen. ,,We wilden werken met mensen die een creatieve geest hebben en goed in groepen functioneerden. We hebben gewerkt met mannen die al langer zaten of mannen die binnenkort vrij worden gelaten. Nooit met psychopaten,” licht Ostermann toe.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.