Volledig scherm
Ook het laatste overgebleven pand aan de Beekstraat in Arnhem, nabij de plek waar voorheen beddenspeciaalzaak Damminga zat, wordt gesloopt. © Gerard Burgers

Eenzaam pand in centrum Arnhem toch onder de slopershamer

ARNHEM - Het pand aan de Beekstraat 74 in de Arnhemse binnenstad valt toch ten prooi aan de slopershamer. De eigenaar en het Nijmeegse bouwbedrijf KlokGroep zijn overeengekomen dat het tegen de grond gaat en dat ervoor in de plaats een nieuw pand wordt opgetrokken.

De KlokGroep wil op het terrein aan de Beekstraat een koopappartementencomplex bouwen. De panden die er voor zijn gesloopt, waren eigendom van de familie Damminga, die op dit adres tot twee jaar geleden een beddenspeciaalzaak runde. 

Plan 

Aan de eigenaar van het pand op nummer 74, Knipping uit Bemmel, werd één keer gevraagd of hij ook wilde verkopen. Toen dat niet het geval bleek, kwamen eigenaar en bouwbedrijf overeen dat het in het plan voor de nieuwbouw zou worden ingepast. 

Na de sloopwerkzaamheden die vervolgens werden uitgevoerd, bleken er beschadigingen te zijn aan het gebouw op nummer 74, waaronder scheuren in de muren. De schade was zo groot dat bewoning niet meer mogelijk bleek. Het pand stond moederziel alleen aan de rand van het verder lege terrein te wachten op wat komen ging.

Behoud

Quote

De schade is dermate groot gebleken dat behoud niet efficiënt meer wordt geacht

Eigenaar en bouwer gingen in gesprek over een oplossing, maar zijn volgens hoofd planontwikkeling Niek Gerritsen tot de conclusie gekomen dat er geen mogelijkheid is het pand te behouden. ,,De schade is dermate groot gebleken dat behoud niet efficiënt meer wordt geacht’’, zegt Gerritsen. 

Volgens hem laten de partijen hierbij in het midden of de schade is veroorzaakt door de sloop of dat deze het gevolg is van de staat waarin het pand verkeerde.

Nieuwbouw

Met de eigenaar is nu overeengekomen dat het pand in diens opdracht wordt gesloopt en wordt vervangen door nieuwbouw. ,,Dat zal iets vergelijkbaars worden, dat in stijl past bij de appartementen.’’

De sloop begon dinsdag en gaat woensdag verder. Voor de bouw van het nieuwe pand moet nog een vergunning worden aangevraagd. Het appartementencomplex moet medio volgend jaar klaar zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Bewoners willen weg uit ‘getto Geitenkamp’: ‘Mijn buurvrouw richtte een jachtgeweer op me’
    PREMIUM

    Bewoners willen weg uit ‘getto Geitenkamp’: ‘Mijn buurvrouw richtte een jachtge­weer op me’

    ARNHEM - Astrid Kersten heeft het wel gehad, na veertien jaar Geitenkamp. Ze wil zo snel mogelijk verhuizen van de bult. ,,Ik heb een buurvrouw gehad die een jachtgeweer op me richtte. Kerels die mijn huis binnendringen omdat ze denken dat ik als vrouw alleen een neukebol ben. Op straat ontmoet ik hondsbrutale kinderen die me een grote bek geven. Kankerwijf! Mijn eigen kleinkinderen durven hier niet meer te komen.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.