Volledig scherm
Met een speciaal camerakarretje wordt onder het Gele Rijdersplein onderzoek gedaan in een gewelf dat in de 16e eeuw gebouwd moet zijn voor de Sint Jansbeek in Arnhem. © Leo Smole

Eeuwenoud deel Jansbeek ontdekt onder Gele Rijdersplein

ARNHEM - Onder het Gele Rijdersplein blijkt een eeuwenoud deel van de Sint Jansbeek schuil te gaan. Bij graafwerkzaamheden voor het vernieuwen van de riolering op het plein in de Arnhemse binnenstad stuitten archeologen op een gemetseld gewelf uit de zestiende eeuw, enkele tientallen meters lang.

De vondst, ter hoogte van het pand van productiehuis La Fam op nummer 23, was een verrassing, zegt archeoloog Leo Smole.

,,We wilden vooral de natuurlijke ondergrond in kaart brengen.” Het gewelf is ongeveer een meter breed en zo’n tachtig centimeter hoog. Groot genoeg om als mens in te gaan, maar dan alleen met een sterk stel zenuwen. ,,Het is heel lastig om er te keren”, legt Smole uit.

Camerarobot

Daarom werd het gewelf verkend met een op afstand bestuurbare camerarobot. Die ontdekte dat het gewelf zeven meter naar het noodwesten is dichtgemetseld.

In omgekeerde richting, naar de Bovenbeekstraat, kwam het karretje tot circa 21 meter. ,,Daar liep de robot vast op een hoop bakstenen uit het dak van het gewelf, waar het geraakt was door een rioolbuis.”

Het veertig centimeter dikke gewelf is niet gebouwd als rioolpijp, is het sterke vermoeden. ,,Daarvoor zijn de wanden te schoon”, concludeert Smole. Om die reden wordt gedacht aan de Sint Jansbeek. Die stroomde eeuwenlang door de Arnhemse binnenstad tot de beek verwerd tot een open riool. Om van de stank af te komen, werd de Jansbeek overkluisd.

De rioleringswerkzaamheden op het Gele Rijdersplein zijn onderdeel van de herinrichting van het plein. Straatklinkers maken er de komende maanden plaats voor groen. Eind april (vóór Koningsdag) moet de klus geklaard zijn.

Volledig scherm
Archeoloog Leo Smole van de gemeente Arnhem bij de ingang van een gewelf dat ooit moet zijn gemaakt voor de Sint Jansbeek op het Gele Rijdersplein. © Martijn Defilet
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.