Een bronzen armband uit de late IJzertijd of het begin van de Romeinse tijd, gevonden in een voormalige sloot in Schuytgraaf.
Volledig scherm
Een bronzen armband uit de late IJzertijd of het begin van de Romeinse tijd, gevonden in een voormalige sloot in Schuytgraaf. © Leo Smole

Eeuwenoude kinderring en armband gevonden op bouwterrein in Schuytgraaf

ARNHEM - Bij archeologisch onderzoek aan de zuidkant van het Arnhemse stadsdeel Schuytgraaf zijn deze week diverse bijzondere vondsten gedaan. In een voormalige sloot in Veld 24, ten zuiden van de Marasingel, werden onder meer een eeuwenoude armband en een kinderring gevonden.

Het kinderringetje dateert volgens archeoloog Leo Smole waarschijnlijk uit de tweede eeuw na Christus. ,,Bij de opgraving viel het steentje eruit, maar dat hebben we gelukkig weer teruggevonden”, vertelt hij.

De armband, uit de late IJzertijd of het begin van de Romeinse tijd, is bijzonder. ,,Ik heb zelf niet eerder zo’n sieraad gezien.”

De sloot waarin de archeologen onderzoek doen, ligt ten westen van Siza De Buitenplaats. In de Tweede Wereldoorlog is om die toenmalige boerderij fel gevochten. Het wekt dan ook geen verbazing dat granaatresten en een (waarschijnlijk Pools) baretinsigne met twee sterren zijn gevonden. ,,Mogelijk heeft iemand tijdens de gevechten dekking gezocht in de sloot”, vermoedt Smole.

Amateurarcheologen

Eeuwenoud kinderringetje met steen.
Volledig scherm
Eeuwenoud kinderringetje met steen. © Leo Smole

Hij werkt in het voormalige Driel-Oost samen met een groep amateurarcheologen van de AWN, de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie. ,,Bijzonder”, vindt Smole.

,,Want heel vaak mogen zij niet meehelpen omdat we bezig zijn in vervuilde grond, of omdat het risico bestaat dat er nog oorlogstuig in de bodem zit. Dit perceel was echter vrijgegeven.”

Tijdens het onderzoek, dat vandaag wordt afgerond, werden ook enkele mantelspelden gevonden. Hoe oud die zijn, is nog niet duidelijk. ,,Die moeten eerst nog goed worden schoongemaakt.”

Op het stuk grond waar de archeologen nu bezig zijn, wordt binnenkort de zogenoemde Bolderbuurt gebouwd - 175 woningen ‘met een Scandinavisch tintje’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.