Volledig scherm
Het voormalige Rembrandt Theater aan het Velperplein in Arnhem. © DG

Eigenaar Minerva gaat zelf aan de slag met monumentaal Rembrandt Theater

ARNHEM - Eigenaar Minerva Entertainment van het Rembrandt Theater aan het Velperplein in Arnhem gaat zelf aan de slag met de transformatie van de voormalige bioscoop. Het monument staat leeg sinds eind 2016 en de zoektocht naar een nieuwe invulling van het gebouw heeft tot niets geleid.

Quote

We gaan het zelf doen. Er móet iets gebeuren, dat is duidelijk

Haig Balian, Minerva Entertainment

De afgelopen tweeënhalf jaar hebben zich diverse gegadigden gemeld, zegt Haig Balian van Minerva Entertainment. ,,Maar alle partijen zijn teruggeschrokken van de enorme investeringen die nodig zijn in het gebouw. Niemand heeft doorgebeten.” Zo moeten onder meer de technische installaties worden gemoderniseerd. Een operatie die tonnen vergt, aldus Balian.

De Amsterdammer wil niet langer wachten op derden. ,,We gaan het zelf doen. Er móet iets gebeuren, dat is duidelijk.” Het Rembrandt Theater staat leeg sinds Stadsbioscoop Rembrandt in december 2016 wegens gebrek aan belangstelling de deuren sloot. Het theater van September Film was de opvolger van Pathé, dat in oktober 2015 het Velperplein verruilde voor nieuwbouw bij station Arnhem Centraal.

Minerva Enterainment belegt donderdagavond 13 juni een bijeenkomst in de voormalige bioscoop voor bewoners van de Spoorhoek in Arnhem. Dat is het begin van een proces dat moet leiden tot een nieuwe invulling van het gebouw. ,,We willen onderzoeken wat er leeft in de omgeving en welke ideeën er zijn”, zegt Balian. De buurt wordt uitgenodigd in een brief die dinsdagochtend is verspreid.

Filmjournalist René Mioch zal de avond in goede banen leiden. ,,Dat leek me een mooie brug tussen het verleden van het Rembrandt Theater en de toekomst”, legt Balian uit. Een nieuwe bestemming als woongebouw lijkt het meest kansrijk, ondanks het gebrek aan daglicht in het oude theater. ,,Aan wonen is behoefte, en wij moeten een maatschappelijke behoefte vervullen.” 

Verder wil de eigenaar niet ingaan op de mogelijkheden van het gemeentelijke monument, dat nu alleen wordt gebruikt als oefenlocatie voor de Arnhemse brandweer. ,,We willen eerst ideeën ophalen in de buurt. We willen dit proces zorgvuldig doen.” Wanneer er concrete plannen moeten liggen? ,,Het liefst zo snel mogelijk. Maar daarvoor zijn we ook afhankelijk van derden. In elk geval is ons uitgangspunt: niet slopen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.